Як уникнути осінньої депресії та побороти "першовересневий" стрес — поради науковця Олександра Скорохода

Як уникнути осінньої депресії та побороти "першовересневий" стрес — поради науковця Олександра Скорохода

Вересень — це початок осені, яку часто асоціюють з депресією та "хандрою". Втім, цього явища можна уникнути, якщо прислухатися до порад фахівця. Як керувати своїм здоров’ям та як подолати стресові стани — говорили в ефірі Радіо Культура з науковцем, кандидатом біологічних наук Олександром Скороходом.

Більшу частину можливих небезпечних станів осені Олександр Скороход пов’язує з завершенням періоду відпусток, і початком навчального року, хоча сприятлива погода, коли багато сонця, коли тепло та комфортно, сприяє кращому настрою. 

Осіння депресія від чого вона залежить?

"Природою ми, наші організми, пристосовані до таких сезонних коливань, а що стосується пристосування до якихось моментів у роботі, в сім’ї і так далі, то це, звісно, вже такий лайф-менеджмент, який потребує певного, по-перше, планування, а по-друге, є дійсно засоби і способи, як зменшити рівень стресу, якщо він справді виникає, і ними також варто користуватися. Це те, що досліджує наука, що доведено: наприклад, фізичне навантаження, регуляція сну, медитативні аутотренінгові вправи, слухання музики, збалансована дієта — все це буде дуже позитивно впливати на організм, зменшуючи і рівень стресу, і роблячи нас більш витривалими до різних стресогенних чинників", — радить Олександр Скороход, втім, застерігає не захоплюватися цими методами надміру.

За словами біолога, осінь, зима і початок весни, які пов'язані зі зменшенням кількості сонця, впливає на синтез і вітаміну Д і такого нейромедіатора як серотонін, який суттєво впливає на настрій. 

"Також щодоби у нас коливається рівень гормону стресу кортизолу, відповідно зранку його концентрація найбільша в крові, десь втричі, ніж увечері. За рахунок цього ми вранці можемо, в тому числі прокинутись і з якоюсь енергією приступити до занять. Ввечері навпаки його рівень знижується і відповідно нам легше засинати", — говорить експерт.  

Перше вересня: як справлятися зі стресом

Тому, за словами Олександра, є певні години протягом доби, коли людині набагато легше і природніше справлятися зі стресом. Для людей з середнім хронотипом та "жайворонків" ранок — це  найкраща пора для вирішення якихось питань, так само для фізичних занять ранок теж непоганий. 

Для дітей, які вперше пішли до школи, або повернулися до неї після канікул, зміна оточення та середовища є стресогенними.

"Велика задача перших викладачів зробити максимально комфортне та зручне середовище для дітей, які вперше ідуть до школи, тому що емоційний клімат в цьому віці буде відігравати дуже суттєву роль.  І відповідно ефективність навчання дітей так само буде значно залежати", — ділиться порадами науковець. 

У подоланні дитиною стресу важливі кілька моментів. По-перше, це хороший зв'язок із викладачем, коли відчувається його підтримка.  

Другий момент — взаємодія в самому середовищі, тобто якщо у дитини є вже якісь друзі, знайомі, з якими вона може потоваришувати, це буде значною мірою знімати цей стрес. 

Третє — це цікавість, інтерес, тобто важливо, щоб у дитини все-таки була зацікавленість щодо того чи іншого предмета, тоді фокус її уваги буде вже не на цьому стресі, а на тому, щоб чогось навчитися, здобути знання.

Щоб оптимізувати наш мозок і структурувати всі справи в якийсь один список, експерт радить побудувати особисту стратегію:

1) Для початку, визначитися зі своїми пріоритетами. Потім з цього списку ми вже вибудовуємо життєві цілі, на яких фокусуємось. Бажано це робити ввечері та планувати день.  

2) Застосовувати навички аутотренінгу чи медитаціЇ — для того, щоб періодично перезавантажувати свій мозок. 

3) Фізична активність дуже добре і знімає стрес, перезавантажує, запускає нам нейромедіатори щастя, задоволення. Ми будемо відчувати себе щасливішими. 

4) Спілкування з природою — відпочинок на природі, навіть зменшення того рівня шуму, який ми отримуємо в місті, буде дуже позитивно впливати на мозок, на нашу здатність аналізувати ситуацію, що є, приймати якісь рішення. 

5) Ще один із способів — музика, при цьому музика, яка подобається, а серед універсальних таких композицій — мелодії, що їх застосовують у медитативній практиці — звуки природи, звуки води, класична музика.  

Хронічні стреси будуть позначатися на психічному здоров'ї, і якщо вони тривають дуже довго, то це шлях до депресії і глибоких психічних розладів, коли не хочеться нічого робити.  Ознаками депресії фахівець називає погіршення настрою, поганий сон, бажання уникати соціальних контактів, зацикленість на певній їжі, наприклад, на шоколаді.

Фото: Pinterest/Helen Tsoupi