Демограф Олександр Гладун: підготовка до перепису триває близько 5 років, але в Україні готувалися з 2008 року

Демограф Олександр Гладун: підготовка до перепису триває близько 5 років, але в Україні готувалися з 2008 року

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що перепис населення планувався на початок 2020-го року. Але зараз уряд працює над тим, аби зрозуміти наскільки реально провести його вже за кілька місяців – в грудні 2019 року. Про те, скільки людей живе в Україні, та чи можливо таки провести перепис населення вже цього року, говорили в ефірі Українського Радіо із заступником директора з наукової роботи Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України Олександром Гладуном.

0:00 0:00
10
1x

За 28 років незалежності в Україні був проведений лише один-єдиний перепис населення  ще в 2001 році. Тоді нарахували 48 мільйонів 457 тисяч українців. Нині ж точної цифри жителів країні не знає ніхто, є лише дані Державної служби статистики.

"Те, що дає Державна служба статистики зараз: чисельність населення 42 мільйони. Приблизно. Це з урахуванням окупованих територій Донбасу, але без Криму. Крим  це приблизно ще 2,3 мільйони осіб. Такі оцінки є. Наскільки вони точні… От для цього і потрібен перепис населення. Для того, щоб уточнити чисельність, склад населення і його розміщення по території", — зауважив Олександр Гладун.

Демограф зазначив, що майбутній перепис населення буде складно провести на території окупованого Донбасу.

"Я взагалі вважаю, що неправильно включати в чисельність населення України ту територію, яка не контролюється. По оцінкам там може бути 3-4 мільйони. Але там теж дуже сильна міграція", — додав він.

Щодо того, чи можна провести перепис вже в грудні цього року, то Гладун пояснює:

"Організація перепису населення — це дуже трудомісткий процес. Він зазвичай триває десь близько п'яти років і включає в себе декілька складових".

Зокрема, спершу визначаються питання, потім набирають людей-переписувачів, проводять пробний перепис і вже тоді всеукраїнський.

Але перепис населення Україні насправді готується ще з 2008 року.

"В мене є розпорядження Кабінету міністрів від 9 квітня 2008 року. І перепис тоді планувався на 2011 рік. Потім є чотири розпорядження, які змініють терміни проведення перепису населення. Те, що країна почала готуватися в 2008 році, це так. І я вам скажу, що Державна служба статистики була готова провести перепис населення в 2011 році. Надрукували бланки, набрали людей. Але на останній етап проведення перепису населення не дали грошей", — пояснив Гладун.

"Не можна сказати, що про це (перепис населення — ред.) ніхто не думав. Просто цьому не приділяли достатньої уваги, не давали грошей", — додав він.

Демограф також розповів, де в Україні найкращий і найгірший прирости населення.

"Волинь і Закарпаття — найвищий рівень народжуваності. Так воно традиційно йде десятиліттями. Там найбільш молоде населення й більш нормальна демографічна ситуація", — пояснив експерт. — "Найгірше — це Чернігів, Суми. Північ України — там відносно старе населення"

Згідно з даними Державної служби статистики, станом на 2019 рік в Україні, без урахування Криму, проживає 42 мільйони 153 тисячі осіб. З них понад 29,2 мільйони — в містах, а понад 12,8 мільйона — у селах.

Олександр Гладун. Фото Facebook