Олександр Савченко: Україна замінює дешеві кредити на дорогі, а ситуація з борговими зобов'язаннями все ще є напруженою

Олександр Савченко: Україна замінює дешеві кредити на дорогі, а ситуація з борговими зобов'язаннями все ще є напруженою

Чи справді Україна може припинити співпрацю з МВФ, та чи реальні темпи економічного зростання назвав прем'єр-міністр — в ефірі Українського радіо коментує ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник міністра фінансів і колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук проанонсував економічне зростання. Зокрема, він прогнозує ріст економіки на 40% за 5 років. Багато хто називає цю цифру фантастичною і популістською. Також нещодавно з’явилася інформація, що Україна остаточно розрахувалася з Міжнародним валютним фондом за програмою Stand-by, відкритою в 2014 році. Втім, Олександр Савченко пояснює: нічого надзвичайного не трапилося.

"Ми не можемо в односторонньому порядку прискорити чи, навпаки, розрахуватися наперед. Ні, все йде за графіком, за угодами, які були укладені, в тому числі, з Міжнародним валютним фондом. І, дійсно, на жаль, зараз ми замінюємо дешеві кредити Міжнародного валютного фонду і Світового банку на дорогі кредити, які брали в останні два роки. Там проценти в доларах доходили до 10%, а в гривні — до 20%. І, на жаль, ситуація все ще є напруженою з виплатою боргових зобов'язань", — говорить експерт.

 

Крім того, за словами Олександра Савченка, для України наближається виплата варрантів.

"Це теж борги, які були реструктуризувані урядом Яценюка–Яресько. Це, по-суті, "міна" під нову владу. Я називаю це "податок на розвиток": чим швидше Україна буде розвиватися у 2020 році і далі тим більше ми будемо виплачувати міжнародним інвесторам", — говорить фінансист. 

З підвищенням темпів розвитку, спостерігатиметься також і збільшення навантаження на бюджет стосовно виплат. За його словами, якщо дійсно ми будемо розвиватися такими темпами, які обіцяє прем’єр, — в наступному році 5%, а потім по 7% щороку, то за 5 років ми вимушені будемо сплатити додатково приблизно 9 мільярдів доларів.

З приводу інформації, яку озвучила міністр фінансів Оксана Маркарова що уряд націлений на те, щоб ця програма співпраці з МВФ стала останньою, Олександр Савченко пояснює: 

"Це абсолютно правильна заява. Взагалі зараз би думав, чи варто нам укладати угоду з Міжнародним валютним фондом на термін більше, ніж два роки. Я вважаю, що два роки буде цілком достатньо, щоб забезпечити економічне зростання в Україні навіть з темпами вище, ніж 7% . І тоді просто не буде потреби у держави позичати так багато. А те, що буде потрібно, то на зовнішніх ринках запозичення будуть дешевші, ніж у Міжнародного валютного фонду. Тут принцип такий: чим у гіршому стані країна, тим дорожче їй позичають", — говорить експерт.

Тобто, на думку фінансиста, якщо економіка розвивається швидко, то на зовнішніх ринках запозичення будуть дешевшими. Він також пояснює, що насправді Міжнародний валютний фонд співпрацює в кредитній сфері лише з однією чи двома країнами в світі. Це країни, які знаходяться в кризі — на грані банкрутства. І так сталося, що Україна перманентно в кризі і щороку просить гроші, залучаючи експертів МВФ до розробки фінансової політики держави. На думку експерта, з цією політикою потрібно закінчувати.

Як альтернативу, він прогнозує зміну формату співпраці:

"Є ще спеціальні програми. Ми, як правило, брали спеціальні програми, де нам збільшували розмір допомоги, і, відповідно, інколи фінансували не лише Національний банк, але й Міністерство фінансів.  Як правило, ми укладаємо угоду на 45 років, беремо 12 транші, і припиняємо виконувати всі вимоги. На мою думку, це неправильно. Треба чесно укладати угоди, виконувати і надалі співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, як всі інші країни. Адже ми — акціонери МВФ, ми уклали угоду, що ми будемо дотримуватися правил — і валютних, і у сфері статистики, і насправді будемо і далі працювати. Це не кінець співпраці, це — перехід співпраці на правильний цивілізаційний рівень", — резюмує Олександр Савченко.

Фото: Олександр Савченко/Українське радіо