Що відбувається з заповідниками в Криму — коментує еколог

Що відбувається з заповідниками в Криму — коментує еколог

Еколог міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Олексій Василюк в ефірі Радіо Промінь прокоментував, у якому статусі перебувають заповідники в Криму.

"Єдине, що суттєво змінилося, це система управління об’єктами природно-заповідного фонду. Насправді передача заповідників кримських і об’єктів природного фонду російським органам відбулася ще у 2016 році. У Криму є один національний парк і шість заповідників. Вони надзвичайно цінні. Це території, які вимагають найвищий охоронний статус, оскільки природа Криму унікальна", — зазначив Олексій Василюк.

Еколог зауважив, що статус заповідників і національних парків в Росії практично ідентичний зі статусом в Україні.

"У російському законодавстві, як в українському, після Радянського Союзу лишився той самий статус заповідників. Статус заповідників і національних парків практично ідентичний. В їхньому законодавстві, оскільки вони вважають, що Крим — це Росія, заповідники можуть бути підпорядковані лише Мінприроди Російської Федерації, що вони і зробили. З тими заповідниками нічого поганого не станеться. Вони також будуть їх якимось чином охороняти." — сказав він. — "Це не так тривожно, як те, що один заповідник чомусь не передали. Це значить, що там, тепер замість заповідника, буде щось інше... Вони підпорядкували не всі заповідники. І це велика небезпека".

Зазначимо, окупаційна влада Криму передала землі Кримського природного заповідника у федеральну власність Росії. Таке розпорядження було прийнято 3 вересня на засіданні російського уряду Криму. У вересні 2018 року Кримський природний заповідник отримав статус федерального, але залишився у власності Криму.

На фото — Кримський природний заповідник, krymr.org