Деякі представники нової команди МОЗ викликають занепокоєння — Ольга Стефанишина

Деякі представники нової команди МОЗ викликають занепокоєння — Ольга Стефанишина

Нова команда в Міністерстві охорони здоров'я має корупційні ризики, вважає колишня заступниця міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина, яка в студії Українського радіо проаналізувала призначення радників нового міністра.

0:00 0:00
10
1x

Призначення новим міністром охорони здоров’я Зоряни Скалецької тягне за собою заміну керівного апарату міністерства, зокрема, вже оприлюднено імена ймовірних претендентів на крісла заступників міністра та радників, і деякі з них викликають занепокоєння в експертному колі. 

Зокрема, Ольга Стефанишина, членкиня комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, членкиня фракції партії "Голос", яка в попередньому уряді працювала заступником міністра охорони здоров’я, зазначає, що нові призначення ставлять під загрозу зміни в медицині, які вже відбулися.

"Ті призначення радників, які є на сьогодні, наштовхують на думку, що дійсно під загрозою сьогодні ті зміни, які відбулися за останні два роки. Найбільш такими людьми, під питанням, є Ольга Голубовська і Олександр Чумак, люди з орбіти Петра Багрія", — говорить депутатка

 

Ольга Стефанишина пояснює, що Петро Багрій був причетний до діяльності фірм, які до 2015 року вигравали більшість тендерів МОЗ, що проходили з величезними корупційними ризиками — до 40% коштів перевитрачалося на закупівлях. 

Кілька компаній Петра Багрія, за словами депутатки, подавалися на тендер і конкурували між собою, почергово виграючи угоди. Оскільки Міністерство охорони здоров'я щорічно на мільярди гривень закуповує лікарські засоби, то кошти були величезні. Ситуація змінилася, коли в 2015 році було введено міжнародні закупівлі, проти яких з критикою виступав, у тому числі, й Багрій. 

"Петро Багрій був противником міжнародних закупівель, і люди, які з ним пов’язані, також. До прикладу, Ольга Голубовська славиться своєю позицією, що міжнародні закупівлі потрібно скасувати і вони взагалі не потрібні Україні. Чому це робиться? Тому що, по суті, люди далі хочу заробляти гроші на ліках. Тому сьогодні призначення Ольги Голубовської та Олександра Чумака радниками Міністра охорони здоров'я — це сигнал того, що нова команда в Міністерстві охорони здоров'я має корупційні ризики, призначаючи радниками людей, які, власне, пов'язані з фармацевтичними компаніями: Олександр Чумак — просто працівник фармацевтичної компанії "Інтерхім", і до цієї компанії є питання",  зазначає Ольга Стефанишина.

Експертка розповідає, що кандидатуру на пост міністра узгоджували у терміновому порядку, і призначення Зоряни Скалецької було доволі дискусійним питанням. 

"Дуже багато людей не погоджувалися іти в цю команду, знаючи, який там рівень експертизи. Не пощастило цій галузі. Призначення Зоряни Скалецької відбувалося буквально за години, вона не мала бути в цій галузі.  Спершу була пропозиція до Олега Петренка, який сьогодні очолює національну службу здоров’я, і це був дуже, насправді, хороший вибір. Але він відмовився з певних причин, в тому числі, за моєю інформацією, тому що йому нав'язували заступників. А він хотів іти зі своєю командою, що логічно", — говорить Ольга Стефанишина.

Експертка остерігається відкату медичної реформи назад, і зазначає, що на сьогодні вже є хороші зрушення в плані забезпечення лікарськими засобами людей, є зміни на первинній ланці. Проте наступний рік стане ключовим для реформи, адже зачепить вторинну ланку. 

"Якщо буде хоч слово про те, що вони будуть відтерміновані, або вони будуть зупинені, то я думаю, що це одразу сигнал, що цей міністр не має займати крісло міністра. І для прем'єра, і для президента. Бо якщо зараз ці зміни будуть якось спотворювати, або взагалі зупиняти, а це можна зробити за тиждень, сьогодні Верховна Рада голосує в прискореному режимі за все — тому, якщо почнуться такі рухи стосовно скасування міжнародних закупівель, то це просто буде явно, що люди прийшли красти", — говорить членкиня комітету.

Команда МОЗ наразі не коментувала заяв Стефанишиної. Водночас Зоряна Скалецька cказала, що добре пропрацював попередній склад МОЗ, було закуплено вакцини, згідно з календарем щеплень.
 

Фото: Ольга Стефанишина/Facebook