Чи вдасться уряду Гончарука знизити тарифи — коментує Олександр Харченко

Чи вдасться уряду Гончарука знизити тарифи — коментує Олександр Харченко

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо прокоментував, чи вдасться уряду Олексія Гончарука знизити тарифи.

0:00 0:00
10
1x

"Уряду Гончарука є за що взятись і до чого прикласти руку в енергетичній сфері. Наскільки я бачу, вони вже почали це робити. Чи будуть зменшені тарифи як тарифи, я не знаю. Я на 100% впевнений, що уряд зменшить платіжки", — зазначив Олександр Харченко.

Експерт наголосив, що зменшувати можна дві речі: або розмір тарифу, або кількість спожитого.

"І за умови того, якщо будуть ліквідовані всі, так звані, дірки, через які газ та електрика утікають в кишені тих людей, які за них не сплачують, то споживачі платитимуть менше. По-друге, структура тарифів викривлена, нечесна, невідкрита і незрозуміла. Я розраховую, що новий уряд, і новий регулятор, який має з’явитись, змінять цю ситуацію", — сказав він.

Читайте також: Чим обернеться для українців запровадження нового ринку електроенергії – пояснює експертка

Олександр Харченко зауважив, що "якщо буде припинено корупційну складову в інвестиційних програмах енергетичних компаній, якщо через інвестиційні програми гроші більше не будуть виводитись в кишені власників, припиниться практика, коли жодна енергетична компанія, Обленерго чи Облгаз, нічого не купує через ProZorro, а купує все виключно на власний розсуд у цілком закритий спосіб, і ніхто не має змоги перевірити, чи ми чесно сплачуємо гроші за електрику. Тоді ситуація зміниться, і буде можливість зменшити тарифи".

Як заявив 2 вересня президент Володимир Зеленський, новий Кабінет Міністрів буде відправлений у відставку, якщо не знизить тарифи на комунальні послуги.

Фото — НБУ