Українці готові сортувати відходи набагато більше, аніж європейці — екоактивістка

Українці готові сортувати відходи набагато більше, аніж європейці — екоактивістка

Чи готові українці слідувати європейському досвіду і активно масово сортувати відходи? Про це в ефірі Українського радіо розповіла менеджерка з комунікації громадської організації "Україна без сміття" Іванна Давиденко.

0:00 0:00
10
1x

За словами Іванни Давиденко, українці готові сортувати відходи набагато більше, аніж європейці. Екоактивісти прослідковують таку тенденцію. 

"В європейських країнах налагоджено сортування сміття, європейці народилися у цій системі, вона дісталась їм у спадок. Для них цей процес  – це певна даність, яка не впливає на зниження їхніх споживацьких апетитів, на те, щоб продукувати меншу кількість відходів. Маючи зручну систему сортування сміття біля кожного будинку, люди не сильно задумуються та не цінують цього. Для них це така ж даність, як для нас синє небо над головою. Наші люди, що тільки починають приходити до необхідності сортування сміття, розуміють екологічні проблеми та мають в цьому напрямку велику мотивацію", —  пояснила екоактивістка. 

За її словами, на сортувальні станції організації "Україна без сміття" приїжджають сотні людей. "Їх дивує і вражає кількість того, що вони напродукували, що зберегли від сміттєзвалища протягом місяця. Це дуже мотивує до переосмислення своєї поведінки, до того, щоб змінювати свої звички, відмовлятись від непотрібного", — розповіла вона. 

Іванна Давиденко наголосила, що запит суспільства на організацію ефективного процесу сортування сміття настільки сильний, що владі нічого не робити просто неможливо.

Вона відзначила перший крок у цьому напрямі від Київської міської державної адміністрації. Нещодавно у Києві встановили 2,5 тисячі контейнерів для роздільного збору сміття.

Також вона зазначила, що отримання грошей від сортування сміття не повинно бути основною мотивацією. 

"Ми про це завжди говоримо. Ми не здаємо макулатуру за 1 гривню, а наперед купуємо собі здоров’я. Купувати ліки через деякий час буде ще дорожче і дорожче. А от фінансова вигода від сортування сміття не буде колосальною, тому ставити це за основну ціль немає сенсу", — розповіла Іванна Давиденко. 

Нагадаємо, що в Україні, за даними Мінрегіонбуду, щорічно викидають близько 10 млн. тонн сміття, з яких лише 600 тисяч йде на вторинну переробку чи спалюється. Решта захоронюється на звалищах, яких, за офіційними даними, в Україні понад 6 тисяч. Також нагадаємо, що Україна потрапила в ТОП-10 країн, які продукують найбільше сміття у світі. 
 

Фото: Фейсбук