Нова координаторка Офісу з розробки гуманітарної політики про Донбас: ми будуватимемо політику максимальних контактів

Нова координаторка Офісу з розробки гуманітарної політики про Донбас: ми будуватимемо політику максимальних контактів

Офіс з розробки гуманітарної політики націлений на побудову максимальних контактів з жителями прифронтових та тимчасово окупованих територій. Про це Радіо Культура розповіла нова координаторка Офісу, правозахисниця, співзасновниця "Восток-SOS" Олександра Дворецька.

"Моя подальша робота – це логічна діяльність, бо останні п'ять років ми працюємо з питаннями внутрішньо переміщених осіб, тимчасово окупованих територій, викликами конфлікту. І дуже часто в нас виникало питання розкоординованості різних відомств, міністерств, депутатів. Ніхто не знав, що з цим робити. І мені подобається ідея, що будуть окремі нарямки з музики, кіно і буде окремо напрямок тимчасово окупованих територій", – розповідає Олександра Дворецька.

Правозахисниця зазначає, що до її сфери буде входити й прифронтова територія,а не лише тимчасово окуповані території: "Там ми будемо говорити і про кіно, і про книги, і про бібліотеки. І саме ця специфіка, яку часто не враховують чиновники в міністерствах і буде сферою моєї відповідальності. Не якась ефемерна гуманітарна політика, а те, як розказати про доступ до освіти людям, які живуть на окупованих територіях, показати їм українське кіно і розказувати про розвиток української культури".

"Поки що важко сказати, як будуть розподілені посади в новоствореному міністерстві, але вже зрозуміло, що не можна чекати, поки все буде створено: потрібно зараз затверджувати план лій уряду, приймати бюджет на 2020 рік. Наша команда Офісу з  розробки гуманітарної політики готує, власне, сенсові речі, а міністерство поки буде займатися бюрократичними процедурами створення самої інституції", – ділиться Олександра Дворецька.

Вона звертає увагу, що робота Офісу вже розпочалась: "Частина працівників працює вже доволі довгий час. Просто більшу увагу на нього почали звертати вже після призначення міністра. Зараз суспільство, мені здається, знаходиться на високому рівні очікувант, тому ми працюємо з двома напрямками: великими стратегічними та швидкими змінами, які можуть відбутися".

Координаторка Офісу висловилась й щодо призначень окремих керівників парламентських комітетів, зокрема, Нестора Шуфрича: "Ми знаходимося в ситуації, коли в "Опозиційної платформи – За життя" друга по кількості депутатів фракція в парламенті, яку обрав народ. Так, для мене як для людини, яка брала участь у Майдані, ціннісно ставити на голову комітету з питань свободи слова людину, яка голосувала за закони, обмежуючі свободу слова, не є правильним. Але традиційно опозиція забирає саме такі комітети, що гарантує деякий баланс. Проте нагадаю, що комітет готує, але голосує все ж парламент. Тому тут і відповідальність фракції, яка має більшість в парламенті".

"Що ж стосується нашої роботи, то перш за ве ми маємо зберігати зв'язки з жителями тимчасово окупованих територій: інформувати про можливості навчання для молоді, отримання паспортних документів. Ми точно будемо будувати політику максимальних контактів й ніхто не збирається будувати стіну", – наголосила Олександра Дворецька.

Вона розповіла, що два тижні тому провела поїздку на Донбас: "Мені здається, пріоритетним буде дослідження, що думають люди там, як вони отримують інформацію. В нас вже була розроблена і затверджена стратегія реінтеграції АРК, але на місця вона так і не потрапила. Треба зробити ревілізію і перевірити, що реально призводить до результату, а що є просто написаним".

"Для мене сфера культури трохи нова, я не розумію всі можливі сфери впливу, але я точно знаю, що культура може вдихнути нові сенси  в інформаційну політику та загальну гуманітарну політику країни. Наприклад, поява "ГогольFEST в Маріуполі змусила багатьох поїхати туди, не дивлячись на те, що останні новини, які люди отримували з цього міста – це обстріли", – підсумувала координаторка Офісу.

Нагадаємо, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський призначив координатором Офісу з розробки гуманітарної політики України правозахисницю, волонтерку та членкиню партії "Голос" Олександру Дворецьку. Про це він повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook. 

ФОТО: Facebook Олександри Дворецької