Фонд енергоефективності відшкодовуватиме ОСББ від 40% вартості заходів з енергоефективності

Фонд енергоефективності відшкодовуватиме ОСББ від 40% вартості заходів з енергоефективності

З третього вересня Фонд енергоефективності розпочне приймати заявки від ОСББ для участі у програмі "Енергодім", на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності у багатоквартирних будинках. Юлія Головатюк-Унгуряну, директор ДУ "Фонд енергоефективності", розповіла, у чому особливості програми.

0:00 0:00
10
1x

Юлія Головатюк-Унгуряну пояснила, що діяльність Фонду енергоефективності – це продовження реформ, розпочатих попереднім Кабінетом Міністрів.

"На сьогоднішній день, дуже добре працює програма "Теплі кредити", запроваджена попереднім урядом. Це був такий певний старт. Спочатку люди не дуже довіряли реформам і можливостям, і у нас досі залишається такий патерн: що держава нам повинна усе дати, усе модернізувати та поремонтувати. Коли говорять, що ви самі маєте реалізувати якісь заходи, проєкти, утеплити будинок, встановити лічильники в будинку, багато людей не готові до цього", – пояснила вона.

За словами директорки Фонду енергоефективності, робота Фонду – це своєрідний перехід до якісно нового рівня. Так, Фонд енергоефективності створений за аналогією подібних інституцій в інших країнах ЄС, зокрема в Польщі, де, за 25 років роботи такого фонду, реалізовано більше 40 тисяч проєктів.

Фонд енергоефективності частково відшкодовуватиме співвласникам багатоквартирних будинків вартість заходів з енергоефективності: утеплення, встановлення лічильників тощо. За словами Юлії Головатюк-Унгуряну, такі "гранти" поширюватимуться не лише на матеріали, але й на вартість виконаних робіт.

"Є певні правила і стандарти, які визначає фонд, тобто ОСББ обов’язково має дотримуватися будівельних норм і стандартів. Ці проєкти мають бути реалізовані правильно і фахово. Також ми вимагаємо енергоаудиту, перш ніж ОСББ подається до нас, до участі в програмі. Енергоаудитор допоможе визначити, які заходи у будинку потрібно проводити, а які не варто", – зазначила директорка Фонду.

Так, з 3 вересня Фонд енергоефективності розпочинає прийом заявок від ОСББ на часткове відшкодування витрат у розмірі 4050% вартості заходів з енергоефективності. Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20%.