Фестиваль ретро-музики ім. Б. Весоловського: пісні композитора звучатимуть п’ятьма мовами

Фестиваль ретро-музики ім. Б. Весоловського: пісні композитора звучатимуть п’ятьма мовами

5 вересня у Києві в Будинку звукозапису Українського радіо відбудеться концерт, присвячений композиторові Богдану Весоловському. На ньому можна буде почути танго, вальси та фокстроти, які звучали на танцювальних майданчиках міжвоєнної доби. Більше про подію Радіо Культура розповіли народна артистка і очільниця Тріо бандуристок Українського радіо Тетяна Маломуж та дипломат, автор книги "Бонді" Ігор Осташ.

"Минулого року ми співали на гала-концерті. Це було незабутньо, оскільки концерт відбувався в Одеському оперному театрі, де було дуже багато глядачів, серед яких і Мирослав Скорик. Коли ми виконали його пісню, він був вражений. Після цього Ігор Осташ запросив нас на цьогорічній гала-концерт. Будемо співати і в супроводі бандури, і в супроводі симфонічного оркестру. Зокрема, під бандуру заспіваємо "Чи знаєш ти" (це повільний вальс-фокстрот) та "Тихо, без слів". Ми закохані в творчість Весоловського. Вперше почули його пісні у виконанні Ігоря Бокача, якому подарували ноти творів Богдана у Канаді. Ми хотіли ще збагатити колекцію записів, щоб вони були у фондах Українського радіо. Також виконували твори композитора і під час презентації книги Ігоря Остапа "Бонді", яка присвячена Богданові Весоловському", – розповідає Тетяна Маломуж.

 

Свою історію знайомства з творчістю легендарного українця розповідає і дипломат Ігор Осташ, автор книжки "Бонді".

"Я познайомився з творчістю Весоловського ще в 90-ті роки і ми організовували кілька вечорів його пам'яті. Це моя місія, бо композитор – мій земляк і вчився в моїй альма-матер, у Львіському університеті імені Івана Франка. Я почав пошуки архівних матеріалів, і мені дуже допомогло те, що я був послом у Канаді. Там я  зустрів сина Весоловського – Остапа. Ми багато і цікаво розмовляли про його батька, і він передав дуже багато документів і фотографій. Пізніше я працював у багатьох архівах, шукаючи інформацію, і так народилась книжка "Бонді", яку ми пізніше екранізували".

За словами Ігоря Осташа на концерті, який відбудеться 5 вересня у приміщенні Будинку звукозапису Українського радіо, буде багато цікавого: "Ми чекаємо на сюрприз від канадського радіо. Також буде й ліванський вектор. Пісні Весоловського звучатимуть на гала-концерті п’ятьма мовами".

Читати також: Чим дивуватимуть організатори фестивалю ретро-музики на честь українського пісняра та композитора Богдана Весоловського – розповідає режисер заходу

"Окремо, 4 вересня, ми проведемо традиційний щорічний конкурс. Для того, щоб Весоловський жив, нам важливо, щоб з'являлися нові виконавці. А переможці конкурсу зможуть взяти участь у гала-концерті наступного дня. Все відбуватиметься в Будинку актора з 15:00 години. Вхід вільний, тому запрошуємо всіх бажаючих", – підсумував Ігор Осташ.

ДОВІДКА: Вітчизняні музикознавці вважають ім'я Богдана Весоловського незаслужено забутим. Він працював у сфері української естрадної музики, і його ім’я було добре відоме у світі. Його твори — пісні в ритмі вальсу, танго чи фокстроту — ставали танцювальними шлягерами. Вони звучали на найпрестижніших сценах світу в США, Аргентині, Австралії та багатьох країнах Європи.

Весоловського називали королем української танцювальної музики. Він був чи не єдиним українським композитором, який записав понад 20 альбомів власних творів. Його популярні танго співали і в Україні, але прізвище автора, через відомі політичні обставини, не називалося, оскільки на творчість Весоловського було накладене "табу".

ФОТО: Край