Як налаштуватися на роботу після відпустки – рекомендації психолога

Як налаштуватися на роботу після відпустки – рекомендації психолога

У відпустки є головний недолік — рано чи пізно вона закінчується. І перші дні, а то і тижні, на роботі можуть бути настільки виснажливими, що зведуть нанівець увесь відпочинок. Як налаштувалися на роботу після відпустки і не впасти у депресію? Про це в ефірі Радіо Промінь розповідає психолог Денис Лавриненко.

"Останні дні літа та перші дні осені — це пора поствідпускного синдрому. Можна виділити кілька основних рекомендацій, яких варто дотримуватися протягом цього періоду. В першу чергу, варто приділити увагу повноцінному харчуванню та сну. Ті, хто перебуває на канікулах та у відпустках, харчуються менш регулярно та більше вживають шкідливих продуктів, також вони менше сплять. Коли ми повертаємося до роботи або навчання, варто нормалізувати свій сон та раціон", — сказав психолог. 

Денис Лавриненко наголосив, що у всіх людей спрацьовує хибна установка щодо того, що справжнє наповнене життя закінчується разом із відпусткою, а опісля починається рутина. 

"Насправді почуття наповненості — це внутрішнє відчуття, яке залежить від сприйняття навколишньої дійсності, а не від того, відпустка нині чи робочі дні", — сказав він. 

Денис Лавриненко сказав, що у процесі адаптації до навчання чи роботи слід знайти час, щоб дистанціюватися від джерел стресу, а це:

- надмірне захоплення комп’ютерними іграми;

- перебування на роботі чи навчанні у понаднормовий час; 

- велика насиченість робочого чи навчального дня.

Також Денис Лавриненко розповів, що у своєму житті варто планувати не лише діяльність, а і бездіяльність: "Часто ми плануємо лише свою роботу, а потім у нас закінчуються ресурси і ми відпочиваємо вимушено. Для нас відпочинок стає вимушеним заходом, а не тим, що повинно бути природнім. З психологічної точки зору є сенс спочатку планувати саме бездіяльність, адже тоді буде енергія та мотивація планувати діяльність".

За словами психолога, діти, як і дорослі, піддаються поствідпускному синдрому. "У чому відмінність? Діти трохи швидше адаптуються до звичного життя — приблизно протягом трьох тижнів (дорослі протягом чотирьох). Наразі діти більше, ніж дорослі, проводять часу за комп’ютером. Відповідно, їхня діяльність протягом дня малорухлива. Я рекомендую дітям якомога менше часу сидіти за комп’ютером. У позанавчальний час його варто вимикати за три годину до сну. Проблемою школярів є гіподинамія, тому у нагоді стануть рухливі хобі", — розповів психолог. 

Раніше психологиня Світлана Прядун розповіла, що в Україні дійсно є проблема: люди не вміють використовувати свій час на відпочинок.

Фото: unsplash