Влад Троїцький був "практично безальтернативною зіркою" премії Стуса — Курков

Влад Троїцький був "практично безальтернативною зіркою" премії Стуса — Курков

У Києві 28 серпня відбулася церемонія нагородження лауреата Премії імені Василя Стуса. Лауреатом став театральний режисер, засновник театру Дах та автор проєктів DakhaBrakha, Dakh Daughters і ЦеШо Влад Троїцький. В ефірі Українського радіо письменник, президент Українського ПЕН-клубу Андрій Курков розповів про цьогорічного лауреата і про церемонію нагородження.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Андрій Курков назвав Влада Троїцького одним з лідерів української культури та українського суспільства. За його словами, цього року Влад Троїцький був "практично безальтернативною зіркою" премії Стуса, хоча розглядалися й інші претенденти.

"Це людина знакова для української культури, людина, яку я особисто знаю 25 років. Я думаю, що всі чули або його прізвище, або те, що він створив своїми руками, своїми думками і своїми проєктами. Це Влад Троїцький: театральний режисер, засновник театру-студії ДАХ. Це той, хто створив проєкти DakhaBrakha, Dakh Daughters, ЦеШо. Це засновник і головний режисер фестивалю ГогольФест, який починався в Києві, а тепер охоплює всю Україну", – розповів Андрій Курков.

Влад Троїцький багато зробив для розвитку українського суспільства та об'єднання його у єдиному культурному просторі, зазначає Андрій Курков.

"Це людина, яка не звертала зі свого обраного шляху, яка створювала контент для України та суспільства – культурний контент, який має об’єднати українців. Це людина, яка опікується створенням загальноукраїнського національного культурного простору. Це людина поза системою Міністерства культури. Це людина, яка не вміє домовлятися з чиновниками, але яка може не спати по кілька днів, аби довести свій проєкт до кінця. Це цільна особистість, яка повністю відображена у власній творчості", – наголосив Андрій Курков.

Вже сьогодні зранку Влад Троїцький вилетів до Парижа, щоб втілити свій міжнародний проєкт.

Премія імені Василя Стуса присуджується щороку українським авторам за особливий внесок у культуру та стійкість громадянської позиції. 

Ця премія заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції (УАНТІ) на чолі з Євгеном Сверстюком. Український ПЕН-клуб вирішив узяти на себе справу продовження традиції. За 30 років її лауреатами стали: Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан.

Фото Женя Перуцька