По Іловайській трагедії потрібно зробити "розбір польотів" — Бутусов

По Іловайській трагедії потрібно зробити "розбір польотів" — Бутусов

Цими днями минає п'ять років події, яку називають "Іловайський котел". 29 серпня 2014 року Україна понесла найбільше втрат у збройному конфлікті на Донбасі. Варто зараз розслідувати помилки: чи не перетворилася ця історія на політичний інструмент, чи влаштовують суспільство офіційні висновки з тих трагічних подій? Про це в ефірі Радіо Промінь говорили з військовим журналістом Юрієм Бутусовим.

"За стандартами НАТО, після будь-якої операції проводять детальний "розбір польотів", під час якого дають офіційну оцінку діям особового і командного складу. Це — нормальна процедура, і під час війни вона повинна бути обов'язковою. Люди мають розуміти, які вчинки здійснило політичне та військове керівництво, щоб зробити висновки і не повторити трагедії в майбутньому", — сказав він. 

Бутусов наголосив, що в Україні за радянською традицією і досі приховують та залишають не розслідуваними важливі події, які потім "живуть" в Інтернеті та на рівні чуток.

Він наголосив, що сьогодні найголовніше завдання полягає в тому, щоб дати оцінку Іловайській трагедії.

"Хтось має сформулювати висновки. Повинні провести відкрите судове засідання, щоб можна було оприлюднити всі службові документи, які стосуються цієї події, що відбулася п'ять років тому, і в якій вже немає жодної секретності. Має бути оприлюднено покази всіх учасників, свідків, експертів. Таким чином маємо публічно зробити висновки. Дивно, що і досі цього не відбулося", — сказав Юрій Бутусов.

Він додав, що винною у Іловайській традегії є Російська Федерація: "Для цього взагалі не потрібно проводити розслідування. Питання полягає в іншому — необхідно провести розбір операції у Іловайську, з'ясувати причини загибелі людей, та чи можна було врятувати їхні життя. Потрібно дати розбір польотів".

За його словами, Тимчасова слідча комісія Верховної Ради проробила таку роботу, однак її висновки неофіційні: "Вони не визнані керівництвом держави та іншими офіційними державними установами. Тому потрібен суд. Бо ми не можемо у позасудових процедурах дійти згоди і дати оцінку таким важливим фактам".

Юрій Бутусов додав, що у нових політичних реаліях потрібно відразу проводити судове засідання, адже кримінальні впровадження щодо дій посадових осіб не закриті.

"Є формальні зобов'язання, щоб поставити крапку у всіх провадженнях і дати належну оцінку, хто і як діяв. Громадське суспільство та військові мають вивчати цю трагедію, знаючи достеменно, що трапилось і як цього уникнути", — підсумував він. 

За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти. Разом з тим, парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб. 

Нагадаємо, що Генпрокуратура 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом. Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.  

Фото: Фейсбук