Деякі справи НАБУ роками лежать у судах без руху, і це трохи демотивує – речниця НАБУ

Деякі справи НАБУ роками лежать у судах без руху, і це трохи демотивує – речниця НАБУ

Деякі справи Антикорупційного бюро лежать у судах без розгляду роками, і люди, проти яких зібрана уся доказова база, не отримують покарання. Про це розповіла керівниця управління зовнішніх комунікацій НАБУ Світлана Оліфіра.

0:00 0:00
10
1x

Світлана Оліфіра розповіла, що досвід європейських країн і Америки показує, що знищити корупцію повністю неможливо, але цілком можливо знизити її рівень настільки, щоби він не заважав людям отримувати усі послуги, на які вони мають право, без хабарів. На думку Світлани Оліфіри, це залежить від кожного з нас, і якщо кожна людина докладе зусиль, рівень корупції в Україні може знизитися.

При цьому важливим є питання саме сприйняття корупції, вважає вона.

"Важливо говорити не стільки про хабарництво, зловживання службовим становищем та усі ті статті Кримінального кодексу, які розслідують правоохоронні органи, скільки про виховання в суспільстві нульової толерантності до корупції. Якщо ти маєш право отримати послугу безкоштовно, і це право тобі гарантує держава, ти не повинен за неї платити", – переконана Світлана Оліфіра.

Є випадки, коли справи, розслідувані детективами НАБУ, передаються до суду, однак люди, стосовно яких є доказова база, не отримують покарання.

"Озвучу не лише свою думку, але й думку детективів: звісно, (нам – ред.) прикро. Коли ти нарозслідував, коли ти зібрав усю доказову базу, коли спільно з Антикорупційною прокуратурою скерував справу до суду, і вже в суді у нас деякі справи лежать роками без розгляду, без руху – це трошки демотивує. Але знову ж таки, ось-ось має запрацювати Антикорупційний суд, куди будуть скеровані усі справи від НАБУ і САП. І сподіваємося, що там розгляд справ піде швидше, і ми матимемо ті результати, на які очікує суспільство", – розповіла Світлана Оліфіра.

Вона додала, що при цьому не можна говорити про неефективність Антикорупційного бюро, адже свої обов'язки НАБУ виконало, зібравши доказову базу та завершивши розслідування.

"Результат НАБУ як органу досудового розслідування – це власне завершені розслідування. Таких завершених розслідувань у нас чимало, вони скеровані до суду. На цьому наша робота як правоохоронного органу, який займається досудовим слідством, виконана. І нам не соромно за цю роботу", – зазначила Світлана Оліфіра.

Нагадаємо, у вересні в Києві відбудеться фестиваль "ДумкоFest. Антикорупція", де журналісти, активісти та працівники держструктур говоритимуть про боротьбу з корупцією та ділитимуться лайфхаками.