Як починати дослідження родоводу — розповідає працівниця архіву

Як починати дослідження родоводу — розповідає працівниця архіву

Начальниця відділу використання інформації документів Державного архіву Рівненської області Людмила Леонова в ефірі Радіо Культура розповіла, як досліджувати свій родовід.

Людмила Леонова радить, що варто зробити людині, яка прагне відтворити свій родовід: "В першу чергу, ми рекомендуємо записати усно свою історію, яка є в родині, поговорити зі своїми близькими та рідними, зібрати матеріал, можливо, його якось оформити. І тоді робити перші кроки в архівах. Адже там є люди, які зустрічають і розповідають, з чого треба почати".

"Почати треба з того, щоб розповісти, звідки родина, коли народилися родичі, бо це перші пошукові дані. Якщо ви знаєте, коли народилася ваша прабабуся, то в метричному записі буде зафіксовано її батьків, маму і тата. Тоді можна відштовхуватися від цих даних: знайти інформацію про шлюб, де буде інформація про іншу гілку. Так цей клубок можна розкрутити", — пояснює Людмила Леонова.

За її словами, наприклад, у рівненському архіві зберігаються документи з кінця XVIII століття: "Ми стартуємо з 1790 року, коли наша територія відійшла до Російської імперії, тобто 7–8 поколінь вже можна відшукати".

Людмила Леонова зауважує, що коли людина приходить в архів, вона, зазвичай, не знає специфіки його роботи. Тому, зважаючи на потребу у відновленні родоволу, яка є в суспільстві, в архіві організувують майстер-класи. 

У Рівному 30 серпня  в приміщенні Державного архіву Рівненської області відбудеться майстер-клас з визначення свого родоводу. Захід безкоштовний. Авторка цього проекту Олена Гумінська зауважує, що такий майстер-клас проходить не вперше, люди ним цікавляться. 

"До архіву приходить достатньо людей. Причиною, напевно, є відкриті кордони: люди почали підтверджувати своє польське, єврейське коріння. Є й ті, хто дуже хоче дослідити своє коріння до кінця. Перший майстер-клас, який був навесні, ми розрахували на 10 осіб, а прийшло 40 людей. Люди сиділи по троє на двох стільцях, наскільки це було їм цікаво. Зараз можна зареєструватися на нашій Facebook-сторінці або зателефонувати до нас телефоном", — розповіла вона.

ФОТО: pixabay