У боротьбі з корупцією Україна є десь посередині між Австрією і Росією – Андрій Боровик

У боротьбі з корупцією Україна є десь посередині між Австрією і Росією – Андрій Боровик

Про корупцію в Україні в ефірі Українського радіо говорили Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Україна, та Олександр Лємєнов, засновник громадської організації StateWatch, юрист.

Як ви би оцінили рівень корупції в Україні? Адже світ показує, що корупція може бути дуже різною: в Австрії уряд іде у відставку через народні збурення, коли є сама лише підозра в корупції, а Росія та Венесуела це повноцінні mafia state, де корупція проникла в усі гілки влади. 

 

Андрій Боровик: Як відомо, Transparency International щороку вимірює індекс сприйняття корупції. За індексом 2018 року, Україна знаходиться у другій сотні країн: на 130 місці зі 180, з 32 балами зі 100. Тобто Україна це країна, яка  вже намагається боротися з корупцією, але зовсім її ще не подолала. Говорити про успіхи в цьому напрямку можна, але ми дуже далекі від тієї ж Австрії. 

 

У нас є антикорупційні органи, і успіхом я назвав би те, що ці інституції вже є незалежними і сильними. Але при цьому, ми чекаємо результатів, чекаємо справедливих вироків у судах. Тому нас не можна порівнювати з Австрією, де уряд пішов у відставку через одне відео. Але не можна порівнювати й з Росією, де корупційна система підмінила собою державну. Ми десь посередині, і це "посередині" відбулося за останні 5 років, завдяки тому суспільному спротиву, який стався узимку 2014 року. 

В наступні 5 років, я думаю, ми прямуватимемо усе ближче до Австрії. Принаймні, в це хочеться вірити. 

 

Олександр Лємєнов: Якщо ми говоримо про прогрес з 2014 року, то ми значно ближчі до Австрії, ніж до Росії. Але якщо оцінювати рівень корупції загалом, то ми знаходимося далеко від Австрії. У першу чергу, тому, що інституції у нас слабкі. Політичні інститути у нас слабкі. За 30 років апріорі неможливо вибудувати таку систему, щоб вона була порівнюваною з Австрією у нинішньому розумінні. Австрія це імперія. І у Відень як до метрополії усе стягувалося протягом століть. І не дивно, що протягом XXXXI століть воно трансформувалося у певні види парламентаризму.

 

Тобто ми не mafia state? 

 

Олександр Лємєнов: Безперечно. А зважаючи на силу громадянського суспільства, за допомоги наших західних партнерів, ми дуже далекі від mafia state.

 

Як ви оцінюєте ситуацію в царині боротьби з корупцією після приходу нового президента до влади?

 

Андрій Боровик: Ще зарано ставити такі питання, пройшло тільки 100 днів. Є певні позитивні кроки. Наприклад, було постійне протистояння між НАБУ і САП, а після однієї розмови з головою Адміністрації Президента, вони знову почали дружити. Хоч очільник НАБУ каже, що "ми не дітки в дитсадку, щоб нас мирити, ми знайшли точки дотику і тепер працюємо разом".

 

На фоні того, що дуже скоро, за два тижні запускається Антикорупційний суд, це дуже позитивний знак. Але говорити про якісь звитяги у цьому плані дуже важко. Тому що дії, висловлювання членів нової команди треба сприймати через політичний дискурс. Адже політичний процес у нас триває, були вибори. Треба дивитися, чи продовжиться ця тенденція, коли президент приїжджає на місця і каже, що тих і тих треба звільнити, бо вони корупціонери. А насправді там нікого не звільняють усіх просто міняють місцями. Я сподіваюся, що президент зрозуміє, що таким чином державою не можна управляти. Коли президент веде себе як цар: приїжджає на місця і каже, хто тут поганий, а хто хороший. Треба будувати сильні інституції, які виконуватимуть свою роботу.

 

Олександр Лємєнов: Абсолютно підтримую останню думку, це просто "есеншал" того, як суспільство має керуватися систематичним підходом до реформ. Ми не обираємо доброго царя, ми не шукаємо "правильну людину" на вакантне місце ми створюємо інституції. 

 

Якщо інституція працює гарно, правильно і в межах верховенства права – тоді буде результат. А допоки ми шукаємо "правильну людину" або "класного пацана", доти ми й будемо мати перемінні успіхи, які змінюються на невдачі. 

Слухай розмову повністю в ефірі Українського радіо! 

На фото Андрій Боровик та Олександр Лємєнов

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук