Олесь Доній: для мене незалежність — цінність, а День Незалежності я би відзначав 1-го грудня

Олесь Доній: для мене незалежність — цінність, а День Незалежності я би відзначав 1-го грудня

Про те, як у 1991-му році вибороли Незалежність, й чому це свято варто відзначати 1-го грудня говорили в ефірі Радіо Культура з громадським та культурним діячем Олесем Донієм.

Олесь Доній поділився спогадами, якими для нього як для очевидця і безпосереднього учасника були події серпня 1991-го року.

"У 80-х роках і на початку 90-х, коли ми боролися за Незалежність, відчуття було, що до цієї Незалежності нам йти ще досить довго. Принаймні, я готував себе із однодумцями до тюрем і таборів. Багато хто з нас пройшов через затримання, на щастя, недовгі. Відповідно, відчуття, що в серпні 1991-го буде Незалежність, чесно кажучи, не було", — зізнався громадський діяч.

Доній згадує, що напередодні 24-го серпня 1991-го року людей виходило на мітинги небагато.

"Був ще певною мірою, значною мірою, величезний страх. Тому здобуття Незалежності 24-го серпня - це було обумовлено все ж таки загально-радянськими тоді подіями, руйнацією СРСР. Попри наш рух боротьби це відбулося, значною мірою, через переляк. Тому для мене Незалежність є цінність, а День Незалежності я би відзначав 1-го грудня", — наголосив він.

Читайте також: Ірина Бекешкіна: після всіх труднощів люди все ж вважають, що незалежність — це абсолютна цінність

За його словами, тоді у серпні 91-го Незалежність була прийнята депутатами більше з переляку. 

"1-го грудня акт Незалежності все ж таки був прийнятий кількома десятками мільйонів українців… Але це жодною мірою не применшує самого акту", — пояснив Доній.

Сьогодні Україна відзначає День Незалежності, з цієї нагоди у Києві відбувалася Хода гідності і Марш захисників. 

Олесь Доній. Фото Facebook