Міфи про перевернуті кольори українського прапора — розвінчує історикиня

Міфи про перевернуті кольори українського прапора — розвінчує історикиня

Чи чекатиме успіх Україну, якщо перевернути кольори нашого прапора? Про цей та інші міфи щодо державного стяга говорили в ефірі Радіо Промінь з історикинею Мариною Мірзаєвою.

Міф перший, "історичний": нібито прапор УНР за ініціативи Михайла Грушевського затвердили як жовто-блакитний, гетьман Павло Скоропадський його перевернув.

Міф другий, "геральдичний": нібито порядок кольорів на українському прапорі не відповідає геральдичним нормам.

Міф третій, "феншуйний": нібито синьо-жовтий прапор не відповідає фен-шую, за Книгою змін утворює гексаграму "пі", на якій вода заливає вогонь і уособлює занепад, а в оберненому вигляді навпаки  гексаграму "тай", яка означає розквіт.

Міф четвертий  символ біди. Він ґрунтується на тому, що ці перевернуті прапори використовують як символ протесту або у випадку якоїсь небезпеки держави.

"Говорячи про людей, які хочуть перевернути кольори державного стягу, ми, історики, називаємо їх "перевертнями". Адже зміни в країні, державотворчій процес не залежать від того, в якому порядку стоять кольори на прапорі",  упевнена Марина Мірзаєва.

Вона наголошує, що синьо-жовті кольори були притаманні Україні споконвіку.

"Якщо ми говоримо історично, то саме українським землям були властиві синьо-жовті кольори ще за Руського королівства. Ці кольори вибирали для себе руська шляхта і в подальшому козацькі хоругви, там також фігурували синьо-жовті кольори",  зауважила історикиня.

Мірзаєва розповіла, що вперше офіційно цей стяг замайорів як стяг українців, як щось таке, що претендує на націотворче, державотворче і так далі  у 1888-й році:

"Це були галичани і от ця Весна народів: вперше піднімається саме синьо-жовтий прапор".

"Очевидно гріх казати, що треба перевертати прапор, коли під цим прапором несли хлопців Небесної сотні на Інститутській в 2014-му році і зараз за нього воюють. Фактично треба не стільки змінювати місцями кольори, скільки змінюватися в мізках, і робити для цієї держави щось більше, ніж міняти кольори",  підсумувала історикиня.

Фото Facebook