Чому до хронічної втоми варто ставитися серйозно — пояснює лікар-імунолог

Чому до хронічної втоми варто ставитися серйозно — пояснює лікар-імунолог

Чи дійсно синдрому хронічної втоми не існує і всі люди, які не мають сил щось робити — просто ледащі? У пошуках істини про це говорили в ефірі Радіо Промінь з кандидатом медичних наук, лікарем-імунологом Олегом Назаром.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Ірина Коваль

Ранок, час прокидатися, але ви не можете піднятися з ліжка. Переводите будильник на 15 хвилин пізніше, потім ще на 15. В голові одне: немає сил. Незрозуміло, чому так — вчора спати лягли не пізніше десятої. Випиваєте другу чашку кави але нічого не допомагає. На роботі не можете думати. Не можете нічого робити і вдома. Почуваєтеся спустошеним і розбитими. І так щодня. Хандра. Апатія. Втома.

Дехто вважає, що це нестача вітамінів і біжить в аптеку. Але найдорожчі препарати не рятують. Іншим колеги говорять "Це ти ледачий! Треба якось зібратися, почни спортом займатися, чи що!" Але більшість навіть і не замислюється над тим, що все набагато серйозніше.

"Чому це не міф? Тому що досить часто приходять люди, які скаржаться на слабкість, втому, зниження працездатності. І за всіма критеріями з'ясовується, що це симптоми хронічної втоми. Плюс, ми знаходимо додатково вірусну інфекцію, знаходимо проблеми з імунную системою, тобто зниження активності імунітету, або супутні захворювання шлунково-кишкового тракту і ендокринної системи. Тобто є, як кажуть, морфологічні причини для розвитку цього синдрому. Синдром хронічної втоми  це є реальність",  зазначив Олег Назар.

Тож це не надумана проблема. І частіше синдром хронічної втоми загрожує людям від 25 до 45 років. В основному тим, хто багато працює і веде активний спосіб життя та мешкає в мегаполісі. Але діти і люди літнього віку  не виключення.

Якщо ви відчуваєте безсоння, апатію та швидку втомлюваність, поганий настрій та роздратування, біль у голові та всьому тілі, який з'являється, а потім раптово зникає  протягом дня впродовж 3-6 місяців; часто хворієте, не можете працювати, маєте проблеми з пам'яттю  вам терміново потрібно звернутися до лікаря-імунолога.

Лікар має провести обстеження і виключити інші захворювання, щоб поставити діагноз “хронічна втома”. Якщо ж хвороба буде затяжною і не відбудеться лікування  людина може не відновитися і стати недієздатною.

Фото pixabay.com