У Києві відкриється виставка "Голоси з-за океану": історії з Австралії від свідків Голодомору

У Києві відкриється виставка "Голоси з-за океану": історії з Австралії від свідків Голодомору

У Національному музеї Голодомору-геноциду 22 серпня відкривається фотовиставка "Голоси з-за океану". Фотопроєкт створили до 85-тих роковин пам’яті жертв Голодомору у 2018 році і експонували в Австралії, а тепер його привезли до Києва. Про основну ідею, особливості, а також про пошук героїв для проєкту в ефірі Радіо Культура розповіли кураторки виставки Галина Костюк, Яна Гринько та Ірина Курганська.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Голоси з-за океану" – це особисті історії про Голодомор 19321933 років тих українців, які після 30-х років ХХ століття емігрували до Австралії. Фотовиставка, саме через фотографії та спогади, оформлені у вигляді листів, розповідає про цю велику трагедію України.

"Дуже важливо, що ця виставка відбудеться в Україні. Ми всі знаємо, що до кінця Радянського Союзу було заборонено говорити про Голодомор і вшановувати пам'ять жертв, тому для мільйонів українців ця травма була непроговореною, не почутою, не вислуханою. З приходом незалежності і вже створенням музею, ми продовжуємо записувати свідчення, збирати дані про імена жертв та місця поховання. Так само для нас важливо отримати такі ж спогади і дані від тих українців, які виїхали після Голодомору. Вони доповнюють нашу історію, ми їх вислухали, а їхній біль є проговореним саме за допомогою цієї виставки", – розповіла Яна Гринько.

Галина Костюк відзначила, що великоформатні чорно-білі листи-спогади об’єднують голоси жителів великих міст та сіл, людей різних суспільних прошарків та різних спеціальностей.

"Наша виставка дуже символічна, адже вона про зв'язок українців всього світу. Де б українці не були, є певні речі, які їх об'єднують. Це – історична пам'ять, зокрема пам'ять про Голодомор", – відмітила Яна Гринько.

Також вона наголосила, що кожен відвідувач може написати лист тому герою, свідчення якого він прочитав, а також кураторам цього проєкту. Всі листи передадуть до Австралії.

Фотовиставка триватиме з 22 серпня до 22 жовтня 2019 року (щодня з 10:00 до 18:00).

Мови виставки: українська та англійська.

Фото - facebook.com/pg/HolodomorVictimsMemorial