Експерт про заклик президента доносити на хабарників: 10% від хабара не будуть особливо заохочувати

Експерт про заклик президента доносити на хабарників: 10% від хабара не будуть особливо заохочувати

Чи реально заохотити викривачів гривнею і чи матиме ця ініціатива президента успіх говорили в ефірі Радіо Промінь з представницею міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні в Національному університеті Києво-Могилянська академія Оксаною Нестеренко.

Заяви про корупціонера — отримай 10% від хабара. У команді Президента Володимира Зеленського пропонують заохочувати викривачів корупції не словом, а гривнею. Також держава гарантуватиме таким викривачам та їхнім близьким захист від переслідування за розголошення інформації, відновлення їхніх трудових та інших прав, а також повну конфіденційність.

Щоправда, нагороду викривач отримає не одразу. Спочатку в суді прокурори мають довести факт корупційного злочину, феміда має визначити суму збитків для держави і від неї вираховують винагороду для інформатора.

"Насправді, проблема викривачів в Україні кричуща. Люди дійсно страждають. Людей звільняють, людей переслідують. Кейс судді Гольник, інші кейси — вони показують, що викривачі потребують захисту, але це повинен бути комплексний захист", — сказала Оксана Нестеренко.

"Якщо казати про цю законодавчу ініціативу президента, самі по собі ці 10% вони не будуть особливо заохочувати", — зауважила вона.

Нестеренко пояснила, що детективи НАБУ мають багато матеріалів, багато доказів, велику кількість справ до розгляду.

"Там мова йде про дійсно великі кошти й корупційні оборудки. Питання в тому, що їх має розглядати антикорупційний суд. Судді загальної юрисдикції, на жаль, не дають належної правової оцінки справам. Тому зараз, перш за все, якщо ми хочемо дійсно протидіяти корупції, потрібно, щоб почав роботу антикорупційний суд",  упевнена експертка.

Вона нагадала, що антикорупційний суд починає роботу 5-го вересня.

Фото Facebook