У чому позитив для України від виходу Великобританії з ЄС — пояснює експерт

У чому позитив для України від виходу Великобританії з ЄС — пояснює експерт

Вихід Британії з ЄС має чимало пересторог, зокрема, через відсутність угоди, яка б пом'якшила Brexit, країні загрожують кризові явища. Які саме та в чому плюси Brexit для України, – розповідає в ефірі Українського радіо Олег Павлюк, експерт аналітичного центру Ad Astra.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Нещодавно стало відомо про витік інформації з секретної доповіді, пов’язаної з виходом Великобританії з Європейського Союзу (Brexit). У доповіді йдеться про те, що можуть бути зупинки нафтопереробних підприємств, страйки, нестача продуктів, адже вантажівки, які проходять тунелем під Ла-Маншем, можуть виявитися неготовими пройти кордон і затриматися на кордоні на три місяці. Британці вже витрачають додаткові кошти на закупівлю ліків та продуктів, і нарікають, що середнє домогосподарство вже витратило 400 фунтів на ці закупівлі.

"Перші згадки про цю операцію були ще в листопаді минулого року, коли Британія почала розробляти план, як вийти з ЄС, якщо не буде укладено жодних угод. Підготовка до Brexit без угоди відбувається активно. Офіційна політика уряду: Brexit має відбутися 31 жовтня, тому уряд наразі активно готується до виходу без угоди, адже шансів на її укладення вже немає. Вони вже виділили додаткові кошти, в тому числі, зростає фінансування поліції, відбуваються заходи із впровадження нової системи міграційного контролю. Якщо буде жорсткий Brexit, то доступ до баз даних злочинців, які можуть перебувати на території країн-членів ЄС, Британія втратить", — говорить експерт Олег Павлюк.

Якщо подивитися на перспективи для України — у Brexit, на думку експерта, можна знайти певний позитив.

"Вихід Великобританії з ЄС розблокує для України приєднання до Договору про відкрите небо. Цей договір мав бути підписаний ще в 2014 році разом з економічною частиною Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, але між Британією та Іспанією є суперечка щодо статусу Гібралтару. Це заморська територія Британії, але на неї свої претензії висуває Іспанія. І тому поки Велика Британія є членом ЄС, статус Гібралтару є невизначеним. І коли Британія вийде з ЄС, то це питання автоматично зніметься, і ми приєднаємося до цього договору", — пояснює Олег Павлюк. 

Це означає, що ми матимемо більше авіаперевезень і, скоріш за все, буде легше літати до Європи.

"Також ми можемо укласти окрему двосторонню торговельну угоду з Великобританією. Той телефонний дзвінок, який був на початку серпня між Джонсоном та Зеленським, він свідчить про готовність до укладання цієї угоди", — додає експерт.

Фото: Pixabay/daniel_diaz_bardillo