За вісім місяців Кабмін практично виконав річний план по запозиченнях валюти — аналітик

За вісім місяців Кабмін практично виконав річний план по запозиченнях валюти — аналітик

При вкрай низькому рівні кредитування українців, що зумовлено дуже високими відсотковими ставками, Кабмін за вісім місяців на 90% виконав річний план щодо державних запозичень валюти. Про це Українському радіо розповів засновник аналітичного центру "Оптіма" Віталій Ломакович.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Кожного року рада НБУ подає основні засади грошово-кредитної політики на наступний рік чи декілька років. На мій погляд, враховуючи вибори нового парламенту і перезавантаження влади новому складу ВРУ було б доцільно цей документ вивчити більш детально", — зазначає Віталій Ломакович.

 

За його словами, ознайомлення з монетарною політкою наступних років дуже важливе:

 

"Це формує бачення суспільства і бізнесу, яким буде монетарний режим, показники у 2020 році, фінансова глибина економіки".

 

"Наразі ми бачимо багато прогалин. Українці не беруть кредитів у гривні, за винятком коротких торгових операцій, тому що вони дуже дорогі. Також населення боїться після 2008 і 2014 років брати кредити й у валюті. На жаль, українська економіка в глобальному масштабі є маленькою сировинною економікою, яка залежить від цін на зернові культури, металургію. Тому при будь-якому коливанні цих цін ми відчуваємо зменшення чи збільшення валютної виручки, яку заводять експортери в Україну", — пояснює аналітик.

 

Він звертає увагу на те, що кредитування в нацвалюті практично відсутнє.

 

"Також НБУ останні роки тримав ставки на надзвичайно високому рівні, ввівши депозитні сертифікати, які зараз мають біля 17 % річних. Ці сертифікати проявили ефект витіснення кредитування реального сектору економіки. По суті, гроші не йдуть по колу. Банки видають кредити в іноземній валюті експортерам і стимулюють споживче кредитування, що провокує імпорт в Україну", — стверджує Ломакович.

 

Окремою проблемою для економіки України можуть стати й облігації внутрішньодержавної позики: "Так,  долар зараз можна купити через це дешевше. Що буде у вересні — подивиимось. В кінці серпня очікуються виплати по ОВДП нерезидентам та погашення зовнішніх зобов'язань Уряду України. Якщо пройдемо це безпроблемно, ми не побачимо глибокої девальвації гривні. Але станом на 1 серпня Міністерство фінансів виконало план по борговим запозиченням білише, ніж на 90 %. Тобто ми зробили за 8 місяців план майже на рік. Значить треба зменшувати вартість цих запозичень, адже вони спрямовані не на розвиток, а на проїдання. Ці гроші швидко приходять і швидко відходять".

 

Нагадаємо, до 15 вересня рада Національного банку України повинна подати до Верховної Ради затверджений документ основних напрямків монетарної політики України — "Основні засади грошово-кредитної політики НБУ".

ФОТО: Українське радіо