Активістка Євгенія Бардяк: кожна громада повинна знайти свою унікальність і використати її на користь

Активістка Євгенія Бардяк: кожна громада повинна знайти свою унікальність і використати її на користь

Процес децентралізації — це не лише політичні процеси, але й усвідомлення громадами відповідальності за своє майбутнє. Кожна з об`єднаних громад повинна знайти свою унікальність та використати її на користь. Про це Українському радіо в програмі "Активізація з Людмилою Тягнирядно" розповіли голова громадської організації "Молода Просвіта Прикарпаття", керівниця проєкту "Зміцнюємо громади, об'єднуючи Україну" Євгенія Бардяк та громадський активіст з Маріуполя Григорій Курачицький.

0:00 0:00
10
1x

"Наша громадська організація, "Молода просвіта", існує вже більше 20 років. І якщо спочатку нашим покликанням було становлення українства та національної ідеї, то зараз ми стараємось слідувати сучасним викликам і бачимо потребу в розвитку громад. Децентралізація — це не лише політичні процеси, а й усвідомлення громадами, що відповідальність сьогодні лягає на кожного з нас", — розповідає Євгенія Бардяк.

За її словами, в суспільстві існує багато стереотипів і стигм, тоді як процес децентралізації покликаний об'єднувати Україну та регіони: "Зокрема, й наш проект "Зміцнюємо громади, об'єднуючи Україну" покликаний залучати людей із Заходу та Сходу, аби показати тенденції, що люди разом і публічні простори нас єднають".

"Тим паче, містам на Сході України теж є чому навчити решту. Наприклад, моє рідне місто Маріуполь, яке багато людей стереотипно вважає радянським, має публічні простори, які на Заході України лише починають створювати. Ми готові поділитись нашим досвідом", — доповнює активіст Григорій Курачицький

"Аби поєднати людей різного віку, статі, віросповідання, ми закликаємо їх до спільної участі в проекті. Нас цікавить залучення різних людей, які проживають в громаді. На Прикарпатті, наприклад, також живуть бойки, лемки, подоляни, покутяни, тобто багато етнічних груп, які мають свою ідентичність. Ми запрошуємо їх створювати громадські простори, навчаємо їх разом, так само їдемо на Схід, аби познайомитись там з людьми, створеними ними просторами та налагодити співпрацю", — зазначає Євгенія Бардяк.

Активістка наголошує, що коли говорять про децентралізацію, тема майже завжди заходить за дороги:

"Проте наш проект спрямований на активізацію людей. Ніхто не прийде робити дорогу в першу чергу у віддалене село з мешканцями в дві тисячі людей. Поки ви не є активною і цікавою громадою для держави і свого регіону — ви будете стояти в кінці. Наприклад, Вигодська ОТГ на Івано-Франківщині в межах регіону є дуже популярним куточком: там відновлена вузькоколійка, якою можна подорожувати горами. Наша організація хоче навчити громаду використовувати ті ресурси, які в них є. Кожна громада повинна знайти ту унікальну можливість, яка є у них, і використати її на свій добробут. Дороги будуть робити там, де є цікаві громади. Ми хочемо показати громадам на прикладі наших учасників, як своїми силами та амбіціями можна розвивати в тому числі економіку".

Її слова підтверджує й селищний голова Вигодської об'єднаної територіальної громади Івано-Франківської області Ярослав Наум: "Проект "Зміцнюємо громади, об'єднуючи Україну" є дуже цікавим і наша громада радіє, що ми є його учасниками. Ми є молодою ОТГ, яка об'єдналась лише у грудні 2018 року. Проте за цей час ми зуміли об'єднатися, сформувати апарат, перейняли медицину і культуру, зараз до нас переходить освіта. Це все дуже добре. Єдиним мінусом є те, що зараз в нас багато відповідальності, але бракує грошей, наприклад, на ремонт і будівництво доріг державного значення".

ФОТО: Українське радіо