У 10-ти містах України пройдуть акції на підтримку в’язнів Кремля

У 10-ти містах України пройдуть акції на підтримку в’язнів Кремля

В Україні під назвою "В'язні Кремля" стартував тур правозахисників на підтримку українських політв'язнів та військовополонених, яких незаконно утримують у тюрмах Росії та тимчасово окупованого Криму. Про деталі Українському радіо розповіла правозахисниця, журналістка, голова правління Центру прав людини "Зміна" Тетяна Печончик.

0:00 0:00
10
1x

"Метою цього туру є підтримка політичних в`язнів та їхніх родичів та можливість продемонструвати солідарність в протистоянні російській агресії. Тур триватиме протягом двох місяців: вчора ми почали з Одеси, завтра буде Херсон і до середини жовтня ми мандруватимемо Україною", – розповіла Тетяна Печончик.

За її словами, причин, чому тур організували саме зараз дві: "По-перше, ситуація з політв’язнями почала драматично погіршуватися: минулого року їх було близько 70, зараз – щонайменше 121 і це лише ті, про яких нам відомо. Нагадаю, в кінці березня відбулось чи не наймасштабніше затримання в окупованому Криму, було затримано 24 кримських татарина. Маховик репресій розкручується і нам було важливо про це нагадати. По-друге, цей тур є меседжем, що тема Криму не настільки присутня в українських ЗМІ, особливо, на регіональному рівні".

"Виставки в містах тривають цілий день: можна прийти, написати листа, підписати листівку, можна стати волонтером кампанії. Кожна людина може якось конкретно долучитися до боротьби за українських політв’язнів", – наголосила правозахисниця.

Вона закликає всіх небайдужих людей долучатись до акцій у своїх містах: "Ми сподіваємось на активізацію небадужих людей і пропонуємо їм конкретні механізми для діяльності".

Нагадаємо, у десяти містах буде представлена інсталяція – 121 капкан – саме стільки українських громадян незаконно позбавлені волі у тюрмах Росії та окупованого Криму. На сьогодні це 97 політв’язнів та 24 військовополонені моряки.

ФОТО: Facebook Тетяни Печончик