Світлана Остапа: за останні роки сотні книжок антиукраїнського змісту не потрапили на український ринок

Світлана Остапа: за останні роки сотні книжок антиукраїнського змісту не потрапили на український ринок

Інтернет-видання “Детектор-медіа” оприлюднило моніторинг Держкомтелерадіо за перше півріччя 2019 року “Обмеження імпорту російських книжок і завершення роздержавлення преси”. Про те, скільки книжок з антиукраїнським змістом не потрапило в Україну говорили в ефірі Радіо Культура з головою Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, заступницею шеф-редактора "Детектор-медіа" Світланою Остапою.

Світлана Остапа розповіла, як, за її спостереженнями, виконувався закон про обмеження доступу в Україну іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

"За виконання цього закону відповідальний Держкомтелерадіо. І закон, нагадаю, існує вже кілька років. А за ці кілька років зроблено вже дуже-дуже багато. Фактично Держкомтелерадіо створив таку експертну раду на громадських засадах, яка переглядає книжки, які хочуть потрапити на український ринок і дає свої висновки: чи немає в цих книжках антиукраїнського якогось змісту", - наголосила вона.

Фактично на цих експертних висновках Держкомтелерадіо дає чи не дає дозволи тим, хто хоче потрапити на український книжковий ринок.

"За ці кілька років, я би сказала, що навіть не десятки, а сотні книжок не потрапили на український ринок: ті, які прославляють Путіна, ті, які прославляють державу-агресора, або прославляють комуністичні якісь речі, які заборонені також в Україні законом про декомунізацію", - зауважила Остапа.

Вона додала, що уже створена система штрафів і штрафуються й ті, хто перепродає книжки з антиукраїнським змістом на ринках чи фізичних магазинах, й ті, хто розповсюджує їх в Інтернет-магазинах.

Світлана Остапа. Фото Facebook