"У нас немає жодної пісні про політику" — фронтмен гурту "Нумер 482" Віталій Кириченко

"У нас немає жодної пісні про політику" — фронтмен гурту "Нумер 482" Віталій Кириченко

Віталій Кириченко, фронтмен гурту "Нумер 482" в ефірі Радіо Промінь розповів про діяльність гурту, саундреки до фільмів, своє захоплення вітрильним спортом та сенс його пісень.

Одесити, які почали співати українською задовго до того, як це стало мейнстрімом, музиканти, які змінюють склад гурту, експериментують з форматами, але при цьому не зраджують собі і власним принципам. В листопаді минулого року гурт "Нумер 482" відзначив 20-річчя.

 

Фронтмен гурту Віталій Кириченко розповів про діяльність гурту, саундреки до фільмів, своє захоплення вітрильним спортом та сенс його пісень.

 

— Допомогає чи заважає 20-річний досвід творити на повну?

 

У чомусь допомагає, в чомусь — заважає, але мені здається, що музичний світ і музичний бізнес, і взагалі музика так швидко змінюються, що все перетягнути майже неможливо. Наприклад, коли ми починали, майже не було інтернету, у 1998-99 роках він був, але його майже не існувало. І коли ми переїхали до Києва, панували телеканали, треба було музиканту потрапити на телеканал, не було соцмереж.

 

Зараз музикант може свою промоцію і піар робити сам взагалі, маючи свої канали і тисячі та мільйони підписників, не з’являючись на телебаченні. Але постійно треба перезавантажуватися, робити нове, тому що молоді, вони знаєте…

 

— Дихають в спину?

 

Ні-ні, вони уже попереду! Це ми за ними на милицях шкутильгаємо (сміється).

 

 

 

Фото: rock.ua

 

 

— Але чому такий підхід, особливо, якщо зараз не треба пробиватися на телебачення, коли є соцмережі, YouTube...

 

Звичайно, можна це робити, і ми трошки це робимо, але є і певні складнощі з цим. Ви думаєте це так просто? Справа в психології. "Партизанити" ще відносно легко, а вести повноцінну війну — важко, ми — рокери "старої закваски" — sex, drugs, rock-n-roll. Ніякого "диван, тєлік, пивко". Зайти в інстаграм, щось написати, пропіаритися — для мене це ціла велика справа.

 

— Ті пісні, які ти пишеш як саундтерки для фільмів — для тебе це в першу чергу пісня чи музика для кіно?

 

Справа в тому, що будь-яка музика, будь-яка пісня, вона в принципі викликає в голові ще якісь візуальні образи. Звичайно, дуже приємно, коли твоя пісня лунає з екрану. Приємно, коли режисер бере твій аудіотрек і вставляє його в емоційний відеоряд фільму. Це якесь нове життя твоєї пісні. У мене є приятель — кінорежисер, художник, постановник Влад Дудко, він завжди звертається до мене і каже: "Мені потрібна отака музика". Тобто мені вже цікаво виступати таким навіть трохи продюсером.

 

 

Фото: gazeta.ua

 

Ми, чесно кажучи, спеціально для кіно музику не створювали, тобто робили свою музику, а вже потім режисери її брали і вставляли. Але мені б хотілося попрацювати так, щоб режисери замовляли саундтрек під фільм. 

 

— Є історії з твоєю участю у фільмах як актора. Це друзі попросили чи просто цікаво було?

 

Мама народила мене людиною, яка постійно шукає щось нового. Я стараюся взагалі не відмовляти світу, який пропонує мені якісь нові експерименти. До речі, я навіть працював майже один сезон радіоведучим. Це була програма "Регата джаз" — про яхстменів і їх музичні вподобання. Я сам власної яхти не маю, але я теж яхстмен і дуже люблю вітрильний спорт. 

 

 

Фото: Kiev Racing Yacht Club

 

— Люди з  узбережжя Одеси, мабуть, не можуть не любити вітрильний спорт...

 

Якраз яхтсменом я став у Києві. І все завдяки Київському перегонному яхтовому клубу, який має десять прекрасних човників. Є унікальна можливість займатися вітрильним спортом доступно. Ходити під вітрилами набагато цікавіше, ніж все інше.

 

Відео: офіційний канал гурту на YouTube

Я всім молодим музикантам раджу шукати свого саунд-продюсера. Це людина, яка є музикантом  (але не в складі гурту), і вона має бачення, смак, досвід роботи у створенні пісні. Тому що музиканти можуть не досить критично ставитися до своєї пісні. 

 

— Чого більше у ваших піснях — любові чи політики?

 

У нас немає жодної пісні про політику. Пісня "Моя Батькіщина" — це пісня про біль, який у нас є в серці щодо нашої країни. Пісня "Свобода" — це такий гімн українцям і українському духу. "Добрий ранок, Україно!" — це теж емоційна пісня, що ми переможемо все на світі.

Фото: sociumin.com