Експерт про візит Зеленського до Туреччини: проривів не сталося

Експерт про візит Зеленського до Туреччини: проривів не сталося

0:00 0:00
10
1x

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував, якими є результати зустрічі президента України Володимира Зеленського з президентом Туреччини  РеджепомТайіпом Ердоганом, зауваживши, що Україні не варто розраховувати на Туреччину як антиросійського союзника, проте вона може бути партнером, насамперед, у контексті захисту кримськотатарського населення в окупованому Криму.

"Справді, Туреччина є ключовим актором для безпеки Чорноморського регіону, зокрема, через контроль над Чорноморськими протоками, тому налагодження з нею стійкого партнерства на всіх рівнях, у різних секторах політики — це першочергове завдання для України", — зазначив Микола Замікула.

Експерт вважає, що "основний позитивний результат від візитів Зеленського до Туреччини — це саме активна діяльність у цьому напрямку. Сам факт візиту показує увагу Києва до турецького напрямку".

Замікула також зауважив, що під час зустрічі президентів не було озвучено якихось проривів, проте є перспективи для покращення ситуації.

"Із того, що було озвучено, особливих проривів я не почув. Це продовження тієї самої політики, позиції Туреччини, яка була і при минулому президентові. Добре, що вона не змінюється. Крім того, у певних моментах можна побачити якість перспективи для покращення ситуації", — сказав він.

Крім того, експерт зауважив, що важливо привернути увагу Анкари до діяльності Російської Федерації у чорноморському просторі та проблем безпеки, які зараз загрожують Україні, проте Україні не варто розраховувати на Туреччину як антиросійського союзника.

"Основний інтерес України на турецькому напрямку у політичні площині полягає у тому, аби привернути увагу Анкари до діяльності Російської Федерації у чорноморському просторі та проблем безпеки, які зараз загрожують Україні, щоб Туреччина зі своїми силами могла допомогти у їхньому вирішенні. І тут є проблема, оскільки російсько-турецькі відносини є дуже важливими для турецької влади сьогодні. І вони розбудовують українські та російські вектори зовнішньої політики паралельно. На мою думку, ми не можемо розраховувати на Туреччину як на нашого антиросійського союзника. Але, у той же час, Туреччина залишається для нас важливим партнером, який дуже багато для нас може зробити", — прокоментував Замікула.

Замікула наголосив, що Туреччина може бути українським партнером у контексті захисту кримськотатарського населення в окупованому Криму.

"Насамперед, йдеться про захист кримськотатарського населення в окупованому Криму. Ідеї пантюркізму, братерства тюркських народів є достатньо популярними у республіці. Тому утиски братського кримськотатарського народу є вже загрозою і турецьким інтересам. В інтересах України повернути увагу Анкари до цього питання, аби Ердоган та його оточення взяли реальну участь у забезпеченні прав кримських татар", — зазначив експерт.

Зазначимо, протягом 7-8 серпня президент України Володимир Зеленський перебуває з візитом у Турецькій Республіці.

7 серпня відбулась зустріч Володимира Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. Прес-служби президентів повідомляють про те, що говорили про Донбас, економічне співробітництво, анексію Криму та проблему переслідування кримських татар, а також співпрацю у будівництві доріг та аеропортів.

Прослухати повну версію.

Фото — president.gov.ua