Перспектива погодинної подачі води: чому так сталося і чи можна цього уникнути

 Перспектива погодинної подачі води: чому так сталося і чи можна цього уникнути

Вже з 20 серпня частина водоканалів України можуть перейти на погодинну подачу води. Про це застерігають в Асоціації "Укрводоканалекологія". Віце-президентка асоціації Ольга Бабій розповіла в ефірі Радіо Промінь про причини та ймовірні способи уникнення цієї ситуації.

Загроза обмеження водопостачання виникла через рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яка підвищила ціни на електроенергію. Через це водоканали опинилися на межі банкрутства. За новими правилами, підприємства повинні платити за енергію заздалегідь. В липні водоканали гроші на такий аванс зібрали, а з передоплатою на серпень виникають проблеми, тож, ймовірно, частина водоканалів перейде на погодинну подачу води.

Якщо ж це питання не врегулюють до жовтня, то чимало міст може залишитися і без тепла. 

Ситуацію пояснює Ольга Бабій, віце-президентка Асоціації "Укрводоканалекологія": 

"Ситуація на енергоринку, мені здається, навіть гірша, ніж в 90-ті. Що стосується води, водоканали вирішили не мовчати, ці наслідки прогнозувалися ще три місяці тому, ми повідомляли про Раду нацбезпеки, попереднє скликання Верховної Ради, ми озвучували на всіх круглих столах прохання відтермінувати впровадження енергоринку саме для водоканалів на 9 місяців, поки ринок не сформується. Ми тоді просили, щоб не було цих подорожчань і катаклізмів, щоб нас зробили гарантованим покупцем дешевої електрики "Енергоатому". Ми навіть тоді самі розробили і запропонували механізм, як це все зробити. Але нас тоді не почули, тому що там було дуже багато політики і політичних вигод".

Ольга Бабій, фото: УП

Ольга Бабій зазначає, що про ситуацію з погодинною подачею води попередили заздалегідь у надії, що це питання таки вдасться вирішити.

"Ми попросили внести зміни до законодавства і вчинити перші дії, щоб цим наслідкам запобігти. Ми чітко розуміємо, як це можна зробити, і сподіваємося, що через цю нашу поточну публічну позицію нас Кабінет міністрів почує разом з РНБО. І якщо протягом двох тижнів вони схвалять відповідні рішення, ми можемо запобігти цьому".

Віце-президентка асоціації пояснює, що таке погодинна подача води: "використовуючи наявну проплачену електрику в резервуари буде закачана певна кількість води, якої вистачить, якщо подавати її в крани скажімо з 17 до 20 години ввечері та з 6 до 10 вранці. Це дозволяє заощадити електрику в тому обсязі, який є в тарифі. Це може статися на будь-якому водоканалі, у якого не буде коштів на придбання електрики наперед". 

Нагадаємо, в Україні з 1 липня запрацювала нова модель ринку електроенергії, через що електрика для підприємств здорожчала на 25%. Натомість тарифи на водопостачання і водовідведення регулятор не підвищував. 

Через це лише у липні водоканали зазнали збитків по 200 мільйонів гривень. Аби вони не зупинились повністю, їм постійно надають дотації з місцевих бюджетів.

Фото: pixabay.com