Військовий експерт: політика перемир'я з Росією у нинішніх умовах — це слабка позиція

Військовий експерт: політика перемир'я з Росією у нинішніх умовах — це слабка позиція

Заява президента щодо необхідності відновити перемовини у "нормандському форматі" у зв'язку з порушенням бойовиками попередніх угод та смертю чотирьох українських військовослужбовців — це добре, проте гратися з Росією в миротворців недоречно. На сьогоднішній день перемир'я — це слабка позиція, адже Україна має перевагу над супротивником. Про це в ефірі Українського радіо розповів військовий експерт Сергій Грабський.

0:00 0:00
10
1x

"У ситуації загострення конфлікту, про яку говорять, я хотів би звернути увагу на політичну і військову складові. З політичної точки зору відбулися перемовини і вдалось задекларувати перемир’я. Проте з точки зору людини, яка сидить в окопі, нічого не змінилось. Тому я би говорив не про загострення, а про ситуацію, яка логічно витікає, коли українські військові неактивно реагують на бойовиків. Тоді російські найманці намагаються поліпшити свої позиції та ведуть себе більш нахабно", — розповідає Сергій Грабський.

За його словами, команда бойовикам у будь-якому разі пройшла, але вона може бути або погано виконана, або залишена без уваги: "В даному разі вона виконана погано, адже кількість обстрілів у порівнянні до угод про перемир’я зменшилась. Командири проросійських бойовиків крізь пальці дивляться на жарти своїх підлеглих і це показує їхню слабкість. Погано, що ми на це не реагуємо: Україна має відповідати на такі удари".

Експерт звернув увагу і на кадрові зміни, які відбулися в штабі: "Я мав нагоду служити з Олександром Сирським, якого Володимир Зеленський замінив Володимиром Кравченком на посаді командувача Об’єднаних сил. В нього є специфіка, що він любить бойову підготовку, а сухопутні війська, якими його призначили керувати, і їх командування — це здійснення основного обсягу бойової підготовки. Це, власне, те, що він любить, тому переведення доречне. Що ж стосується Володимира Кравченка, нового очільника Об’єднаних сил, я особисто з ним не знайомий, але це людина, яка пройшла бойові дії і має досвід оперативного управління. Тому, видається, що тут заміна теж доречна".

Сергій Грабський також заспокоює й щодо ремонту мосту Станиці Луганської, який багатьох хвилює з позиції того, що бойовики зможуть по ньоому перевезти бойову техніку:

"Треба розуміти, що Станиця є єдиним проходом, де відбувається перехід людей з окупованих територій на неокуповані. Чи потрібен міст? Треба бачити його зараз і розуміти, що його треба відновлювати. Параметри відновлення мають бути жорстко запропоновані Україною: міст має бути обмеженої вантажопідйомності, не більше 10-15 тонн, щоб могли проїхати гуманітарні вантажі. Тоді загрози не буде. Дивує невпевненість наших вояків щодо цього питання, адже міст може бути знищений протягом 2-3 хв. нанесенням точкового удару. Через нього не можна перекинути велику кількість техніки, бо це буде помітно заздалегідь. Міст важливий, але він не має виключної стратегічної цінності".

Стратегічне значення, на думку експерта, зараз має позиція України: "Заява президента Зеленського щодо необхідності відновлення переговорів Нормандського формату — це добре, така потреба існує постійно. Проте ми повинні жорстко відповідати Росії, показати, що всі їхні дії будуть припинені. Гратися з Росією в миротворців недоречно. Хорошим прикладом поведінки у військових конфліктах є Ізраїль, який обстоює свої інтереси, не дивлячись на те, що про них подумають інші".

"В  2014 році ми вже намагались використати стратегію перемир’я. Але зараз перемир’я — це слабка позиція. Така риторика неактуальна сьогодні, адже Збройні сили України мають перевагу над противником. Але є  пересторога, що нинішня владна команда просто не розуміє всієї ситуації, тут треба мати певний досвід роботи, якого вони не мають".

Нагадаємо, минулої доби підтримувані Росією бойовики дев'ять разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок ворожих обстрілів чотири військовослужбовці загинули та один зазнав поранення.

ФОТО: Новинарня