В Україні діятимуть нові правила маркування харчових продуктів: пояснює експерт з якості продукції

В Україні діятимуть нові правила маркування харчових продуктів: пояснює експерт з якості продукції

В Україні завтра набувають чинності нові правила маркування харчових продуктів, передбачені законом "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", ухвалені у грудні 2018 року. Що зміниться для українського споживача, розповіла Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" експерт з якості продукції, керівник відділу тестування Центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Дія закону поширюється абсолютно на всіх, хто пов'язаний з харчовою сферою: і на виробників, і на продавців. Зазначу, що й до введення закону в дію існувало безліч інших документів, які регламентували цю сферу. Головний принцип: все, що написано на етикетці, має відповідати дійсності. І виробники були зобов’язані правдиво і чітко вносити всі дані на етикетку, хоча й не завжди це робили. З новим законом намагаються покращити ситуацію, але, на мою думку, мало його прийняти, його треба виконувати", — розповідає експертка.

Вона зазначає, що все, що стосується безпеки харчування, має контролювати спеціальний орган — Держпродспоживслужба: "Проте, якщо говорити на практиці, вона діє не на 100%: порушення трапляються, хоч служба і працює. І я не думаю, що введення закону змінить ситуацію".

"Закон містить перелік пунктів, які виробник зобов’язаний буде виконувати, проте не завжди прямо. Наприклад, маркування українською мовою. На практиці не йдеться про те, що все буде підписане українською, бо якщо на етикетці є текст українською, хай і малесенький, виробник нічого не порушує", — пояснює Ніна Кільдій.

Експертка вважає особливо важливими кілька пунктів: "Перш за все, це перелік інгредієнтів: має бути зазначено всі продукти, які є у складі. Якщо виробник щось приховав — це порушення законодавства. І це досить велика проблема для України. Також варто звертати увагу на наявність алергенів: є речовини чи продукти харчування, які більш потенційно небезпечні, ніж решта. Умовно кажучи, часто можна побачити напис: "Увага, може містити арахіс". Це тому що в багатьох є на нього алергія. Ця категорія інформації стосується людей, в яких є специфіка в здоров’ї".

"Також раджу звертати увагу на термін придатності: хоча не можна переклеювати дату зовсім, в супермаркеті часто стікер клеять зверху в момент відважування, перекриваючи дату виробництва. Я закликаю звертати увагу саме на дату, зазначену виробником", — підсумувала Ніна Кільдій.

Нагадаємо, 6 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", який набув чинності одразу після опублікування, але основна його частина починає діяти 6 серпня 2019 року.

Слухати повну версію.

ФОТО: pixabay