Купувати дешевий долар чи ні: експерт проаналізував, чи буде гривня зміцнюватися й надалі

Купувати дешевий долар чи ні: експерт проаналізував, чи буде гривня зміцнюватися й надалі

Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" проаналізував, з чим пов’язане падіння курсу долара та зміцнення гривні, а також прогнозував, чи буде гривня й надалі зміцнювати свої позиції.

Ведуча:

Галина Бабій

"Зараз ми досягли рівня 2016 року. Гривня достатньо сильно укріпилася. І цьому є абсолютно об’єктивні пояснення. Хоча якихось серйозних підстав з точки зору економіки для укріплення гривні немає", — зазначив Олег Пендзин.

Експерт зауважив, що зміцнення гривні пов’язане з купівлею українських облігацій внутрішньої позики.

"Основна причина посилення гривні полягає у тому, що на ринку з’явилася величезна кількість долара. Завдяки тому, що фінансові спекулянти, по-іншому портфельні інвестори, виявили величезне зацікавлення в українських облігаціях внутрішньої позики. На сьогодні нормальна ставка, за якою можна розмістити гроші в Європі, становить близько 1%. Крім того, Європейський центробанк ввів від’ємну ставку рефінансування, тобто для того, аби утримати гроші у банку, вам ніхто платити не буде, ви ще маєте доплачувати. А в Україні від червня до червня інфляція 9%, а ставка рефінансування — 17% річних. Це фантастична сума для європейців. Тому у цьому є величезна зацікавленість іноземців сюди прийти зі своєю валютою", — сказав він.

На фото — Олег Пендзин

 

Пендзин спрогнозував, що в кінці року варто очікувати послаблення гривні.

"Пік погашення облігацій припадає на кінець року. В кінці року іноземці, які тримають облігації, отримують гривню з відсотками. І їм треба купити долар і репатріювати свої доходи за кордон. Той момент, що зараз вони долари продають, а в кінці року, у листопаді, вони ті самі долари будуть купувати. І вони будуть тиснути на ринок, і десь з вересня місяця ми побачимо достатньо серйозне послаблення гривні", — прокоментував він.

"Міжнародний валютний фонд оцінив середньорічний курс гривні у 28,6. Тому у цих межах варто чекати послаблення гривні", — додав Пендзин.

Національний банк на 1 серпня встановив офіційний курс на рівні 25,02 гривні за долар США. 

Прослухати повну версію.

Фото — НБУ