Ідея циклу відеороликів про життя нацменшин виникла ще три роки тому – головред Ukraїner

Ідея циклу відеороликів про життя нацменшин виникла ще три роки тому – головред Ukraїner

Ukraїner випустить цикл документальних короткометражок про життя національних меншин. Детальніше про це в ефірі програми "Культура.Live" на Радіо Культура розповіла головна редакторка видання Ukraїner Євгенія Сапожникова.

Ведучі:

Денис Денисенко, Катерина Толокольнікова

Євгенія Сапожникова вважає, що в українському інформаційному просторі повідомлення про національні меншини зазвичай подаються у негативному світлі. На її думку, нам не вистачає ґрунтовної програми, яка б давала суспільству вичерпну інформацію про те, як живуть і як переживають ті ж політичні події національні спільноти.

Новий проєкт Ukraїner, присвячений національним меншинам, триватиме до середини осені.

"До середини осені ми матимемо зйомки. Загалом ідея виникла ще три роки тому, коли ми тільки починали експедиційні поїздки, коли в найперших експедиціях, зокрема на Приазов’ї, ми знімали албанців. Ми просто зняли їх повсякденне побутове життя, але вони тоді дуже багато розповідали нам про свої національні свята. Тоді ми зрозуміли, що колорит національних спільнот для широкого загалу найкраще буде показати саме через національне свято", — розповіла Євгенія Сапожникова.

Основою спецпроєкту стануть документальні зйомки нацспільнот під час їхніх традиційних святкувань, а також розмови з окремими героями.

"Це родинні історії. Якщо це були переміщені особи — то історії їхнього переїзду. Дуже часто вони не зовсім веселі, там є болючі теми, як, наприклад, у кримських татар зараз. Або у тих самих турків-месхетинців, або, як виявилося, грузинів, які опинилися на території України внаслідок конфлікту в Абхазії", — поділилась інформацією головна редакторка Ukraїner.

Перший матеріал, який вийшов у рамках проєкту, присвячений гагаузам, які проживають на Бесарабії. Наступний сюжет, як анонсувала Євгенія Сапожникова, розповідатиме про австрійців Закарпаття.

"У селі Усть-Чорна досі проживають нащадки австрійців, і у них є свято, чимось схоже на наше Івана Купала. Якщо не помиляюся, воно називається Шайблики, — розповіла редакторка. — Вони намагаються зберігати цю традицію, хоча їх там не так багато залишилося.

Окрім цього, в межах спецпроєкту Ukraїner будуть випущені документальні відеоролики про кримських татар, грузинів, турків-месхетинців, албанців, греків та чехів.

Слухайте розмову повністю в ефірі Радіо Культура!