Членству України в ЄС сприятиме інтеграція до спільного ринку газу — експерт

 Членству України в ЄС сприятиме інтеграція до спільного ринку газу — експерт

Якщо Україна буде інтегрована у спільний європейський ринок, зокрема, ринок газу, це сприятиме її членству у Європейському Союзі, переконаний директор Європейської програми фонду "Відродження" Дмитро Шульга. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Цього року найбільший рівень пріоритетності мають газові питання, а саме — інтеграція на ринку газу. Наприкінці цього року спливає термін контракту з "Газпромом" через територію України до Європейського Союзу. Ця схема транспорту газу через Україну стосується і економіки, і політики, і безпеки. Інтеграція України до спільного ринку газу Європейського Союзу буде важливим фактором тристороннього контракту щодо газу", — зазначив Дмитро Шульга.

Він назвав, які ще завдання стоять перед Україною.

"Крім того, є декілька інших пріоритетів, зокрема, митні питання, насамперед, покращення митних процедур. Є питання, які стосуються державних закупівель, цифрового ринку. Загалом, Угода про асоціацію передбачає інтеграцію України до 14 секторів спільного ринку Європейського Союзу. Але вони мають різні рівні пріоритетності виконання", — сказав він.

Експерт наголосив, що інтеграція у спільний ринок Євросоюзу сприятиме членству України у Європейському Союзі. Отже, стане легше ставити питання про членство у ЄС у політичній площині.

Зазначимо, термін дії контракту на транзит російського газу до ЄС українською ГТС закінчується 1 січня 2020 року. Його було укладено в 2009 році строком на 10 років. Після 2020 року "Газпром" має намір скоротити транзит свого газу через територію України, адже завершує будівництво газопроводу "Північний потік-2", який загрожує тим, що Росія зможе в обхід України здійснювати транзит газу до Європи.

Нагадаємо, політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину — 27 червня 2014 року.

Прослухати повну версію.

Фото — pixabay.com