Як убезпечити себе від трудового та сексуального рабства — роз’яснення експертів

Як убезпечити себе від трудового та сексуального рабства — роз’яснення експертів

30 липня — Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Експертка з оцінки гендерного впливу проекту підтримку секретаріату Кабміну Олена Зайцева та директорка "Групи А-21" Юлія Саченко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіли, як убезпечити себе від трудового та сексуального рабства.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Кількість людей, яких намагаються продати у різні види рабства, постійно зростає, і це тенденція не тільки українська, а й загальносвітова. Дуже велика частка дітей у цьому потоці, близько 30%. Хоча деякі організації заявлять, що зростає частка трудового рабства, звіти ООН говорять про те, що у нашому регіоні, а також Північній та Південній Америці превалює торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації", — зазначила Олена Зайцева.

Експертка зауважила, що найчастіше є передумовою рабства.

"Серед найчастіших варіантів потрапляння у рабство є надмірна довіра до тих об’яв, які пропонують роботу за кордоном, недостатня перевірка даних, які надає працедавець або уявний працедавець, а також ставлення суспільства, яке штовхає людей на те, аби шукати кращої долі за кордоном. Якщо вам пропонують високу зарплату без відповідної кваліфікації, знання мов, варто остерігатися", — сказала вона.

Зайцева також повідомила, що "на українців та українок полюють скрізь. В регіонах Азії більш розповсюджене трудове рабство. У Європі, Африці та деяких країнах Північної та Південної Америки домінує сексуальна експлуатація".

Юлія Саченко пояснила, як діяти, якщо ви опинилися у складній ситуації і стали жертвою експлуатації.

"Не варто боятися звертатися до поліції. Якщо ви боїтесь, що у поліції все куплено або маєте якісь підозри, звертайтесь до громадських організацій, які є у кожному обласному центрі. Також можна звернутись до міжнародних громадських організацій, таких як Міжнародна організація з міграції (телефон гарячої лінії — 527), або до громадської організації "Група А-21" (телефон у Києві — 044-338-338-1). Ми співпрацюємо з компетентними органами, і зробимо все можливе, аби люди були врятовані і їм надали допомогу", — сказала вона.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com