Без паперової бюрократії: Зеленський підписав указ про розвиток електронних державних послуг

Без паперової бюрократії: Зеленський підписав указ про розвиток електронних державних послуг

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг" для упорядкування роботи державних реєстрів та розвитку електронних державних послуг.

Відповідний указ опубліковано на сайті Офісу президента.

Документ передбачає першочергове проведення повного аудиту роботи державних реєстрів, а також запровадження єдиного веб-порталу електронних послуг, де українці зможуть за допомогою електронного кабінету отримувати доступ до інформації щодо себе в державних реєстрах (наприклад, про майно, землю, транспорт, податки і доходи) та пріоритетні електронні державні послуги.

Зазначається, що у такий спосіб передбачено реалізацію електронних послуг, пов’язаних із народженням дитини (проект "єМалятко"), реєстрацію її місця проживання, реєстрацію фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України, перевірку наявності у водія документів тощо.

За словами радника президента Михайла Федорова, "аудит реєстрів та подальше їхнє упорядкування, поширення єдиного ідентифікатора фізичної особи для пов'язання даних з різних реєстрів, а також впровадження електронної взаємодії дасть змогу не вимагати від громадян постійно одну й ту ж інформацію та різноманітні довідки і значно спростить всі державні послуги".

"Прозора та надійна робота держреєстрів буде запорукою безпечного розвитку бізнесу та ефективного управління країною в цілому", — наголосив радник глави держави.

Фото — president.gov.ua