Чому корисно пекти пироги — пояснює біологиня

Чому корисно пекти пироги — пояснює біологиня

Пляцок із рабарбаром, галицькі перекладанці, еклери, завиванець із маком, яблучний штрудель, сирники з родзинками та імбирні пряники… Хочеться смаколиків? У випусках блогу "ФізКультура" ви часто чуєте пораду їсти менше солодощів, не перекушувати печивом і дедалі зменшувати споживання цукру та меду. Тому сьогодні в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура" поговоримо про користь солодощів, зокрема домашньої, зробленої власноруч випічки. І користь ця — для психічного здоров’я.

Ведуча:

Дар'я Озерна

Випікання — це творче самовираження, як малювання чи співи, і тому воно поліпшує наше самопочуття. Це простір, де ми ладні вигадувати і творити щось нове.

Коли ми печемо для когось, то виражаємо свої почуття і ставлення через їжу. Їжа для нас символізує турботу і добробут. Випікати для інших — це, так би мовити, акт альтруїзму, і він може подарувати нам відчуття єднання з іншими людьми.

Готувати солодощі радять людям зі схильністю до депресій і тим, кому важко розвивати навички із самоорганізації. Готування тренує короткочасну пам’ять. Коли ми відміряємо цукор і борошно, нам вдається пиріг, ми повертаємо собі відчуття контролю і успіху. У Британії наразі радять пацієнтам психотерапевтів і психіатрів займатися випіканням — і це дає хороші результати.

Випічка змушує нас бути тут і зараз, і думати про поточну справу, а не мудрувати щодо минулого і майбутнього, перетираючи одні і ті самі думки як мак у ступі. Звичка до такої присутності в теперішньому часі і зосередженості дедалі втрачається через багатозадачність і мобільні телефони. Але ось маємо справу для тренування зосередженості!

Випічка — це запахи ванілі, кориці, яблук, лимону — ті запахи, які в багатьох людей викликають відчуття щастя і заспокоєння, ностальгії і пробуджують спогади. Хороша музика з радіо "Промінь" чи радіо "Культура", тепло пічки, м’яке тісто в долонях — це все збагачує наш світ відчуттів і тішить мозок.

Насамкінець, склад домашніх солодощів ми можемо проконтролювати: взяти менше цукру, цільнозернове борошно і справжнє масло, а не маргарин. Це зробить їх менш шкідливими, ніж куплені.

Звісно, якщо ви геть не любите готувати, то не сподівайтеся, що випікання наполеону вас утішить. Беріться за сито і качалку лише якщо ви з ними дружите і настрій вони вам не зіпсують. І розділіть свої шедеври із близькими або сусідами. Так ви зменшите споживання калорій, і збільшите радість довкола.

Ефір програми слухайте тут

Фото pixabay.com 

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями