Які спеціальності і чому найчастіше обирають під час вступної кампанії-2019 — розказує замміністра МОН

Які спеціальності і чому найчастіше обирають під час вступної кампанії-2019 — розказує замміністра МОН

Про рейтинг спеціальностей за підсумками Вступної кампанії 2019-го року та чому так мало охочих вивчати фізику говорили в ефірі Радіо Культура в програмі “Модуль знань" з заступником Міністра освіти і науки України Юрієм Рашкевичем та фізиком Антоном Сененком.

Ведучі:

Ольга Вернигоренко

"Станом на сьогодні на 13:00 топ-спеціальність - це є "право". Після того йде "філологія", "менеджмент", "середня освіта", "комп'ютерні науки". Це є топ-5 спеціальностей. Якщо порівнювати з минулим роком, то тут відбулися невеличкі перестановки: минулого року домінувала "філологія", "право" було на другому місці, всі інші лишаються в топ-5", - розповів Юрій Рашкевич.

Він вважає, що саме такий вибір абітурієнтів диктується певними чинниками.

"Це є ті реалії, які викликані не потребами ринку, а просто кон'юнктурою серед абітурієнтів, серед їх батьків. А ця кон'юнктура складається під впливом дуже багатьох факторів, серед яких і престижність, і ймовірність знаходження роботи, і рівень оплати праці, і, що дуже важливо, - це рівень зусиль, яких треба докласти в університеті, щоб володіти тією спеціальністю", - наголосив заступник міністра.

А от фізика і астрономія далеко за ТОП-5 спеціальностей. Так, станом на 17 липня на цю спеціальність було подано 616 заяв.

"Проблема дійсно дуже комплексна. Її потрібно розглянути з усіх боків. Дійсно, фізика і астрономія станом на 17 липня було 616 заяв. Але тут є ще прикладна фізика і наноматеріали. Тобто 858. В принципі, у нас на всю країну 1,5 тисячі абітурієнтів як мінімум подали одну заяву, для того щоб мріяти стати фізиками", - зауважив фізик Антон Сененко.

За його словами, це занепокоює науковців:

"Чисто з егоїстичної точки зору ми прагнемо, щоб в українську науку приходили найкращі".

Нагадаємо, сьогодні о 18:00 завершився прийом електронних заяв на вступ до закладів вищої освіти для тих вступників, які вступають на основі сертифікатів ЗНО.

Весь ефір слухайте тут

Юрій Рашкевич. Фото Facebook