Суди Нідерландів та Люксембургу відхилили апеляцію "Газпрому" щодо виплат на користь "Нафтогазу"

Суди Нідерландів та Люксембургу відхилили апеляцію "Газпрому" щодо виплат на користь "Нафтогазу"

Суди Нідерландів і Люксембургу відхилили апеляції російського монополіста "Газпром" у справах про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це сьогодні поінформували в прес-службі "Нафтогазу".

"Апеляційний суд Амстердама (Нідерланди) відхилив скаргу "Газпрому" щодо юрисдикції суду, тим самим підтвердивши свої повноваження в справі про визнання і примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу на території Нідерландів", — наголошується в повідомленні.

Відповідно до прес-релізу "Нафтогазу", відповідне рішення суд ухвалив 8 липня 2019 року.

Крім того, в той же день рішення на користь "Нафтогазу" виніс і Окружний суд Люксембургу. Він відхилив скаргу "Газпрому" і підтвердив арешти щодо російської компанії на території країни в рамках примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, в кінці лютого 2018 року Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" через порушення контрактних зобов'язань з транзиту газу з РФ через Україну.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" 4,63 млрд доларів за недопоставку погоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за поставки газу, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями (на поставку і транзит газу) "Газпром" повинен виплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів.

В даний момент українська компанія проводить роботу із стягнення в міжнародних судах боргу "Газпрому" і з арешту активів російського монополіста в Швейцарії, Великобританії, Нідерландах і Люксембурзі. 

Фото: Укрінформ