Вахтанг Кікабідзе заспіває "Червону руту" грузинською на фестивалі у Сєвєродонецьку

Вахтанг Кікабідзе заспіває "Червону руту" грузинською на фестивалі у Сєвєродонецьку

Про історичний фестиваль "Історія UA", який відбудеться у Сєвєродонецьку до 5-річчя звільнення міста, в ефірі програми "ART-Панорама" на Радіо Промінь розповіла представниця Інституту національної пам’яті Наталія Позняк.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Перший історичний фестиваль "Історія UA" відбувся у Києві у 2017 році. Потім його провели у Запоріжжі та Ужгороді, а зараз — на Сході України.

П’яту річницю звільнення міста Сєвєродонецьк відзначатимуть фестивалем "Історія UA". Фестиваль започаткований Українським інститутом національної пам’яті для того, щоб популяризувати нові підходи для зацікавлення минулим та руйнування історичних міфів.

"Саме 22 липня 2014 року українські військові звільнили Сєвєродонецьк від російських найманців. Саме тому цей фестиваль проходитиме під гаслом "Вертаємо своє". Свою програму пропонує місцева адміністрація. Будуть пам’ятні заходи, буде військова хода, буде оркестр", — поділилася інформацією Наталія Позняк.

У програмі фестивалю — семінари та лекції відомих істориків, численні презентації книг та виставки, дитячий майданчик та зустрічі з цікавими людьми.

"Координатор проєкту "Lіkbez" Кирило Галушко читатиме лекцію "Назва і територія України: міфи і факти", буде майстер-клас із пошуку архівів "Бази даних: від бідона до Інтернету" від Володимира Бірчака, будуть презентації наших книг", — анонсувала Наталія Позняк.

Локацією фестивалю "Історія UA" стане Сєвєродонецька міська бібліотека, а ввечері організатори фесту чекають усіх на площі Перемоги, де виступлять гурти "Фіолет" та "ТНМК".

"Також до нас приїде Вахтанг Кікабідзе. Він сам виявив таку ініціативу виступити у Сєвєродонецьку. Він переклав "Червону руту" грузинською мовою і заспіває її грузинською мовою", — поділилась новиною Наталія Позняк.

Фестиваль "Історія UA" відбудеться 22 липня у Сєвєродонецьку.