Маніпуляції виборцями в соцмережах: чи можливо їх уникнути?

Маніпуляції виборцями в соцмережах: чи можливо їх уникнути?

17 липня в прес-центрі Українського радіо у рамках спецпроекту "Еволюція виборця" відбулася дискусія "Віртуальні політтехнології: як молодим виборцям не дати хакнути свій мозок?" За підсумками обговорення, учасники дискусії: керівник програм нових медіа в ГО "Інтерньюз-Україна" Віталій Мороз та філософ, психотерапевт Анна Валенса розповіли про те, як політики маніпулюють виборцями, зокрема молоддю у соціальних мережах, та чи можливо сьогодні з цим щось вдіяти.

0:00 0:00
10
1x

Соцмережі всюди

В Україні, як і в усьому світі, соціальні мережі вже проникли практично в усі сфери життя.

Станом на жовтень 2018 року соцмережами в Україні користуються 63% населення (20,8 млн осіб), як свідчить дослідження компанії Factum Group Ukraine. Найпопулярнішою соціальною мережею в Україні залишається Facebook, якою користуються 50% респондентів. Про це свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group.

При цьому, як зазначають соціологи, за період з травня 2018 року в Україні помітно збільшилося число користувачів таких соцмереж, як Facebook (до 50%), YouTube (30%), Instagram (27%) і суттєво зменшилася кількість користувачів таких соцмереж, як "Одноклассники" (6%) і "ВКонтакте" (10%).

Природно, вони не можуть не використовуватися політиками для досягнення своїх цілей.

"В сучасному світі технології відіграють величезну роль. Їх ще 30 років тому не було. Це технології Інтернету, соціальних мереж і вони мають значний вплив на формування громадської думки, на те, що ми обираємо в нашій щоденній поведінці, наприклад, що ми купуємо, а також на наше ставлення до політичних процесів. На нас спрямовуються величезні потоки інформації, вони нас атакують. Цієї інформації настільки багато, що ми заплутуємося. Деяка інформація — розважальна — швидше чіпляється за наш мозок і тому політики чимбільше використовують саме її", — зазначає Віталій Мороз.

За словами Анни Валенси, частка населення, схильна до маніпуляцій у соцмережах, є доволі значною, у першу чергу це молодь, але не тільки.

"В нашій еволюції є різні стадії, в яких чутливість і вразливість (до маніпуляцій — ред.) різна. Це треба враховувати, адже є категорії людей з дитячим сприйняттям на сенсори, на які дуже легко впливати. Це те, що називається дитячістю, потребою в гречці. Якщо йдеться про молодь, то в цілому модель поведінки можна назвати юнацькою. Вона відрізняється від дитячої, при якій потреба в матеріальних речах залишається, але існує смисловий пошук, коли з’являється своя думка, наприклад, молода людина хоче продемонструвати свою зневагу, або відкинути те, як політика робиться в Україні", — переконана Анна Валенса.

Як політики маніпулюють виборцями у соцмережах

За словами Віталія Мороза, політики взяли на озброєння ті інструменти, які до того використовувалися у маркетингу для підвищення продажів.

"Політичні партії, наприклад, таргетують політичну рекламу, платячи великі гроші на конкретних виборців. Вони можуть використовувати різні політичні меседжі до різних вікових категорій виборців, тому що алгоритми соціальних мереж дозволяють це зробити. Чому це маніпуляція? Тому що один політик буде мати один погляд на одну проблему. Коли він дає різним цільовим аудиторіям 3-4 погляди на одну проблему, це означає, що він вже не послідовний", — розповідає Віталій Мороз.

Також поширеним, за словами експерта, є використання штучного інтелекту, алгоритмів, бото-ферм, тролів для того, щоб вплинути на громадську думку. 

"Коли ми спілкуємося в онлайні, ми не бачимо співрозмовника, не бачимо його очей, а маємо віртуальних персонажів. Природно, ми думаємо, що спілкуємося з людьми, але за цими акаунтами може бути штучний інтелект або напів-боти. І розпізнати це доволі складно", — зазначає Віталій Мороз.

За даними дослідження ГО "Інтерньюз-Україна" та аналітичної компанії Singularex, сьогодні у соцмережах домінує негатив. Платформи, які колись об’єднали людей за часів Майдану, зараз їх роз’єднують. Так, наприклад, у Facebook 42% постів про політику — негативні, і лише 15% мають позитивну риторику.

На переконання Віталія Мороза, поки що єдиним способом обмежити на себе вплив таких технологій є максимально критичне ставлення до подібних меседжів.

Що робити

Віталій Мороз підкреслює, що у світі досі не знайшли ефективного способу боротьби із деструктивним використанням соцмереж в контексті політичної боротьби.

"Людина загалом тяжіє до стану спокою. Людський мозок ліпше б не працював, ми б хотіли б ліпше не працювати, а відпочивати. А думати — це складна річ. Тому більшість людей не думає, а повторює чиїсь думки, тому процес думання залежить від того, в якому середовищі ти розвиваєшся, які в тебе джерела інформації, яка в тебе освіта. Під час дискусії я побачив, що молоді люди не знають класичних режисерів, тому що у них є YouTube. Це зовсім інші підходи до сприйняття інформації. Тому конкурувати смислами доволі складно, тому що ти конкуруєш з технологіями, які наштовхують людей на те, щоб використовувати короткі форми, емоційні меседжі. Тобто потрібно якось розвернути цей прогрес, але прогрес рухається тільки вперед", — підкреслює Віталій Мороз.

Одним із способів це зробити могло б бути запозичення технологій, що використовуються для деструктиву, але які можна переорієнтувати на позитив.

"Технологія — це прояв потреби людства в пізнанні. Прогрес дійсно йде тільки в одному напрямку. З огляду на це і на соцмережі треба дивитися як на продукт і елемент розвитку, а відповідно, відповіддю можуть бути наше уважне ставлення і спроба використати ці еволюційні методи. Це насправді єдиний шлях, бо будь-яка заборона розвиватися веде до деградації", — впевнена Анна Валенса.

Спецпроект Українського радіо "Еволюція виборця" — це 20 аналітичних ефірів та 3 публічні заходи. Його основні завдання — аналізувати сучасні політтехнології та методи впливу, робити факт-чекінг заяв представників різних політичних сил, розвінчувати маніпуляції, міфи та фейки. Його мета — сприяти розвитку критичного мислення громадян, аби вони об'єктивно оцінювали те, що відбувається, та могли робити вільний, усвідомлений вибір.

Слухати повну версію ток-шоу.

Слухати всі ток-шоу.

Слухайте спецпроект у вівторок та четвер, початок о 18:10.

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".