Історикиня Лариса Якубова: з 2014-го Донбас — це вже геополітичний мем і його знають усюди в світі

Історикиня Лариса Якубова: з 2014-го Донбас — це вже геополітичний мем і його знають усюди в світі

Про антропологію Донбасу та те, як змінилося ставлення до регіону й як змінився сам регіон після 2014-го року, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Війна і мир" з доктором історичних наук, етнологинею, історикинею, антропологинею Ларисою Якубовою.

Ведучі:

Юрій Макаров

Лариса Якубова народилася в Донецьку. А в Києві вступила до аспірантури й залишилася. Проте, доля таки знову повернула її до питання Донбасу.

"Я повернулася до історії Донбасу в 2014-му році вимушено через те, що події, які там відбувалися, поставили нас усіх перед питанням: звідкіля у проблеми ноги ростуть? Їх треба було якось висвітлювати", — пояснила історикиня.

Вона каже, що 2014-й рік став переломним для Донбасу.

"З 2014-го року ми дійшли висновку, що Донбас вийшов на інший рівень існування, як взагалі смислова якась одиниця структурна. Він давно переріс те значення, яке в нього вкладалося до того часу, як розпочалася інтервенція. І до того часу, як спочатку визріли ці держгібриди, так звані, державні. І після того, як ми їм знайшли назву, як вони зараз в документах називаються ОРДЛО. І весь цей час до 2014-го року ми мали справу з одними явищами і відповідними їхніми назвами, а після того ми живемо в іншому смисловому контексті", — зазначила Якубова.

"Відтоді Донбас — це вже геополітичний мем і його знають усюди в світі. З того часу він є, але кожен вкладає в нього свій сенс", — додала вона.

За словами історикині, Донбас як культурне явище з'являється набагато пізніше, аніж з'являється як економічний феномен, адміністративний:

"Донбас, на відміну від решти історичних регіонів України, — це був не історичний, а більш економічний район з певною соціальною специфікою і культурою, яка весь час була в стадії становлення аж до кінця радянського періоду. От в цьому його особливість".

Лариса Якубова каже, що Донбас був весь час відкритою соціальною системою, яка весь час перебувала в русі, зміненні.

Весь ефір слухайте тут

Лариса Якубова. Фото Facebook