Експертка Калинчук: скликання позачергового засідання парламенту — черговий піар-хід президента

Експертка Калинчук: скликання позачергового засідання парламенту — черговий піар-хід президента

Розгляд законопроекту про незаконне збагачення, поданого президентом, важливий, проте не терміновий. Тому президентська ініціатива щодо скликання позачергового засідання парламенту ніщо інше, як черговий піар-хід, вважає член Ради громадської організації "Громадський люстраційний комітет" Анна Калинчук. Про це вона повідомила Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Щоби було зрозуміло, президент не вніс цей законопроект щойно, він був внесений ще в червні. Як на мене, антикорупційна реформа завжди на часі, але чи справді президент переслідує мету ухвалення цих законопроектів? Адже те, чи ухвалять цей проект сьогодні, чи через місяць, не зіграє суттєвої ролі. Президент хоче отримати останні передвиборчі бонуси", — розповідає Анна Калинчук.

За її словами, президент звернувся до спікера Парубія з листом щодо позачергового скликання парламенту, аби у разі, якщо Верховна Рада не збереться, легітимізувати розпуск: "Більшість парламентарів зараз беруть участь в передвиборчій кампанії, адже за 3 дні настає день тиші, і в разі, якщо парламент не збереться, президент буде активно артикулювати тему, що він пропонує, а парламент вкотре не хоче йти йому назустріч. Такі теми легко заходять суспільству".

"Проект, який пропонує президент, достатньо поміркований, основні зауваження, на підставі яких Конституційний Суд скасував попередню редакцію статті, тут враховані. КСУ говорив, що норма про незаконне збагачення ніби змушує обвинуваченого доводити самому, звідки він взяв кошти. Я не погоджуюсь, оскільки кожен склад злочину містить суб'єктивну сторону, умисел. І НАБУ було зобов'язане довести, що це так, що мета чиновника — незаконно збагатитися. Тут норми кримінально-процесуального кодексу ніким не скасовані. Рішення КСУ максимально необгрунтоване і в ньому прослідковуються елементи політичного замовлення", — зауважує Анна Калинчук. 

Також експертка висловилась щодо президентської ініціативи поширити люстрацію на осіб, які здійснювали певну діяльність після 2014 року: "В мене безліч питань, цей проект ніщо інше, як передвиборчий популізм, він порушує базові принципи Конституції та проведення люстрації".

"Проект президента не переслідує легітимної мети. Закон про люстрацію був ухвалений після Майдану і мав конкретну мету — ліквідацію наслідків узурпації влади Януковичем. А нинішній проект поширює дію на виборні посади, що порушує Конституцію, бо виборче право не може бути порушене, ніхто не має карати людину за те, що її обрали. Друге — це те, що президент просить застосувати люстрацію до усіх суддів, які здійснювали правосуддя в часи Порошенка. Якщо за законопроект проголосують, на наступний день після набуття його чинності не буде жодного судді і ніхто не зможе захистити свої права в суді.  А особливо цинічно виглядає те, що у перелік осіб, на яких поширюється люстрація, внесено голову адміністрації президента, тоді як щодо Андрія Богдана чинний закон не застосовується, бо, за словами представників президента, ця посада не є люстраційною", — підсумовує експертка

Нагадаємо, в Офісі президента ініціюють скликання позачергового засідання Верховної Ради України на 18 липня. Причиною стало внесення Володимиром Зеленським законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування і покарання за набуття таких активів".

Слухати повну версію.

ФОТО: Українське радіо