Чи справді йогурти корисні — пояснює біологиня

Чи справді йогурти корисні — пояснює біологиня

Реклама закликає нас купувати йогурти, щоб у результаті отримати відчуття легкості в животі. Чи правда, що йогурти такі корисні?.. Як завжди, треба думати головою! Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

У нашому кишківнику живуть різноманітні бактерії. Кількість видів може сягати тисячі. Усі разом вони називаються мікробіота. Коли все гаразд, вони нас забезпечують вітамінами, корисними жирними кислотами, запобігають ожирінню, діабету і навіть депресії, до того ж впливають на настрій. А проблеми з кишківником можуть стати початком інших хвороб. Що різноманітніша мікробіота, то краще наше здоров’я.

Йогурти та інші молочнокислі продукти відносять до так званих пробіотиків — продуктів, що містять живі бактерії, які можуть у нас оселитися. Показана користь таких пробіотиків після, наприклад, лікування антибіотиками, при алергії та при синдромі подразненого кишківника.

Наукові дослідження йогуртів та інших продуктів показали, що все залежить від їхнього впливу на хворих людей. Користь йогуртів для здорових людей наразі не доведена. Крім того, йогурти та кефіри містять лише деякі з тисячі видів бактерій, що живуть в нашому кишківнику.

То що, не варто брати йогурти і кефіри? Варто! Розповідаю чому і які саме.

Кисломолочні продукти корисні для серця. Дослідження шістдесяти шести тисяч людей показали, що вживання сиру та йогурту зменшувало ризик коронарної хвороби серця.

Молочна кислота таких продуктів потрібна для здоров’я нашого кишківника.

Кисломолочні продукти містять значно менше лактози, яку деякі люди не перетравлюють. Зате в них є кальцій, вітамін Д, білок та корисні жири. Це хороша їжа чи перекус.

То які йогурти найкращі? Дві ознаки — свіжі та без цукру й загусників. Так ви споживаєте лише корисне. А здоров’я кишківника найліпше підтримує раціон, багатий на овочі, і бідний на цукор.

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com