В Києві відкривається виставка американських художниць з українським корінням

В Києві відкривається виставка американських художниць з українським корінням

В Києві 17 липня відбудеться відкриття виставки американських художниць з українським корінням Ольги Гондяк та Монік Ровен. Детальніше про неї мисткині розповіли Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Багато років я намагалась зрозуміти українок. Ми приїхали з чоловіком у 90-х роках на два роки, потім повернулись до США, щоб народити дітей, і після знову вернулися. Ми не планували лишатись тут на 20 років, але в Україну нас тягнули наші серця. Адже свого часу ми ходили в українську школу, бо батькам було важливо, щоб ми знали українську культуру і мову", — розповідає Ольга Гондяк.

Її історію продовжує Монік Ромен, яка розповідає, що приїхала до України вперше з виставкою власних робіт, присвячених міським пейзажам: "Моя мати сильно пишалась тим, що ми приїхали сюди вперше. Бо всі три покоління моєї родини приїздили до України, до своїх коренів".

Хоча мисткиня зазначає, що, на жаль, не розмовляє українською мовою і за це дуже зла на своїх батьків: "Коли я була молода, у вихідні я грала в баскетбол, бо була високою. Але в цей час я могла би бути в українській школі у Філадельфії і вчити рідну мову. Проте рік і я таки заговорю українською".

Художниці заявляють, що виставка, яка відкривається в "Галереї 83", буде присвячена траснформації їхньої творчості.

"Виставка, яку ми сьогодні відкриваємо — це траснформація мене як художниці. Минулі виставки були про ідентичність, як вона в мене змінилась через Україну, якою я її уявляла, і ту, якою вона виявилась в моїх очах тепер. Раніше я малювала портрети українок, але зараз йду більше в абстракцію", — ділиться Ольга Гондяк.

Монік також додає, що виставка буде присвячена і її новим роботам: "Це будуть великі за розміром полотна, які просуваються від абстрактактного до фігуративного живопису. Буде презентовано вісім картин, написаних у 2019 році, але присвячених всьому минулому, яке я пройшла".

За словами художниці, її основним натхненням є хоробрість українців, простих людей, які живуть в Україні щодня своїм життям.

Нагадаємо, 17 липня в "Галереї 83", яка розташована на вулиці Тарасівській, 3а о 18.00 годині відбудеться відкриття художньої виставки Ольги Гондяк та Монік Ровен.

ФОТО: Facebook Gallery 83