Що кандидати в своїх програмах обіцяють змінити в царині освіти і науки — аналізують експерти

Що кандидати в своїх програмах обіцяють змінити в царині освіти і науки — аналізують експерти

Про те, як партії згадують про науку і освіту у своїх передвиборчих програмах, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Невже культура не на часі?" зі старшим науковим співробітником Інституту фізики Академії наук України, кандидатом фізико-математичних наук Антоном Сененко, та співзасновницею ГО "Смарт освіта" Оксаною Макаренко.

Ведучі:

Василь Шандро Ірина Славінська

Тенденції у передвиборчих програмах щодо питання освіти

"Очевидно, мене радує, що партії приділяють увагу освіті і науці. В багатьох програмах партій ми побачили, що вони хочуть розвивати науку, інновації й айті-сегмент. Але що мене вразило, що там здебільшого просто гасла… Якоїсь такої конкретики, щоб було зрозуміло, які кроки будуть, там дуже мало", — зауважила Оксана Макаренко.

За її словами, деякі речі в передвиборчих програмах навіть дивують.

"Наприклад, у "Самопомочі" кажуть, що вони б хотіли на освіту приділяти там щонайменше 25% податків. Незрозуміло, які ці цифри, які саме податки вони хочуть брати", — вважає вона.

Щодо обіцянок про зарплати освітянам, то Макаренко каже:

"Очевидно всім, що зараз зарплата вчителів не є адекватною. Про це ще йшли розмови три роки, коли писався базовий закон про освіту… Це добре, що записана в багатьох програмах така норма, що вони не будуть її рухати, а будуть забезпечувати. Головне, щоб не переходити до популізму. Як деякі кандидати від "Слуги народу" тоді розказували, що зарплата вчителя буде щонайменше 4 тисячі доларів. Це було б чудово, якби воно так було. Але головне, щоб воно було підкріплене доходами. Бо державний бюджет — це все ж таки документ, який має надходження і має витрати".

Тенденції у передвиборчих програмах щодо питання науки

Антон Сененко каже, що у передвиборчих програмах партій досить нечасто трапляється слово "наука".

"Це набагато краще, ніж було раніше. Я ретроспективно інколи переглядаю програми партій, тих, що були. Те саме робив із програмами кандидатів у президенти… Ми бачимо позитивний тренд. А втім, якщо про освіту згадують практично всі, тому що це величезна "армія" вчителів, батьків, які всі переживають за своїх дітей, то насправді наука, у цілому, нікому не цікава", — наголосив він.

Весь ефір можна послухати тут