Омбудсмени України та Росії обговорили лікування українських політв'язнів та військовополонених

Омбудсмени України та Росії обговорили лікування українських політв'язнів та військовополонених

Омбудсмени України та Російської Федерації Людмила Денісова й Татьяна Москалькова обговорили питання надання меддопомоги українським політв'язням у Росії. Про це сьогодні на спільному брифінгу повідомила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає "Тиждень".

"Ми розглянули можливість вирішення гуманітарних питань щодо забезпечення окремих громадян, які перебувають у місцях несвободи, медичною подальшою допомогою. Окремо розглянули питання Едема Бекірова, Павла Гриба, Євгена Попова, Володимира Балуха, Володимира Дудки та Станіслава Клиха. Ми домовилися про те, що пані Москалькова обговорить питання можливості надання незалежних лікарів, щоб обстежити наших громадян", — сказала Денісова.

Зокрема, за її словами, обстеження потребують Володимир Дудка, Павло Гриб, щодо яких є розходження медичних висновків лікарів російської та української сторін.

Стосовно Бекірова омбудсмен наголосила, що є необхідність надати йому незалежного лікаря, це визначено рішенням Європейського суду з прав людини від 10 липня.

Існують домовленості й щодо інших українських громадян, а також стосовно стану здоров'я українських моряків, які ув'язнені в Лефортово.

Також Денісова поінформувала, що 16 липня очікується обмін списками громадян України та Росії, які перебувають в місцях несвободи, їхня подальша верифікація.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини зобов’язав уряд Росії провести незалежний медичний огляд кримськотатарського активіста Едема Бекірова.