Війна негативно впливає на журналістську самоцензуру — аналітик

Війна негативно впливає на журналістську самоцензуру — аналітик

Про роботу журналістів в контексті свободи слова і викликів, які можуть бути в цій роботі говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Права людини - понад усе"з директором представництва Freedom House в Україні Метью Шаафом та з аналітиком Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Андрієм Сухариною.

Ведуча:

Ірина Славінська

Наприкінці червня було оприлюднено результати опитування "Свобода слова та виклики для роботи журналістів в умовах збройного конфлікту в Україні", який провів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" у співпраці із Центром прав людини ZMINA.

Згідно з результатами опитування, найбільшими загрозами свободі слова українські журналісти вважають цензуру з боку власників ЗМІ, низький рівень кваліфікації журналістів та фізичні загрози, пов’язані із журналістською діяльністю.

"Сама ідея цього дослідження — це встановити, яким чином конфлікт на сході країни впливає на роботу журналістів. Наші організації зацікавлені у підтримці свободи слова в роботі незалежних журналістів в країні… Цим дослідженням ми хотіли встановити і почути від самих журналістів, як це впливає на їх роботу", — пояснив Метью Шааф.

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина упевнений, що війна не може пройти безслідно для журналістів й свободи слова.

"Всі такі пертурбаційні дії як війна, конфлікти  вони негативно впливають на стан свободи слова, на журналістську самоцензуру. І дійсно, коли ми запитували журналістів, чи збільшила війна випадки самоцензури, то більшість опитаних - близько 64% кажуть, що так, війна збільшила кількість випадків самоцензури", — зауважив він.

"Але чи є війна таким фактором, який повністю зруйнував свободу слова в Україні? Чи є війна таким фактором, який суттєво спричинив до обмежень свободи слова в Україні? Тут можна погодитися лише частково. Тому що, коли ми запитували про рівень свободи слова — від 1, де його не існує , до 10 — де рівень свободи слова максимальний, то оцінка журналістів була доволі висока. Вона знаходиться на рівні 7,6 бала, що, насправді, є дуже високо", — додав Сухарина.

На його думку, саме журналісти, як ніхто інший, можуть вірно оцінити рівень свободи слова в Україні.

"Але тут є парадокс. Незважаючи на те, що журналісти високо оцінюють рівень свободи слова в Україні, вони говорять про величезну кількість негативних явищ, про величезну кількість обмежень свободи слова. Але вони мають одиничний характер. Це якщо про дослідження в двох слова", — зазначив аналітик.

За даними дослідження, більшість журналістів однозначно погоджуються з тим, що в Україні в тій чи іншій формі є цензура. Майже 94% опитаних говорять, що основним типом в цензурі виступають обмеження з боку власників ЗМІ.

Трохи менше половини опитаних журналістів (41%) вважають загрозою фізичні напади через свою діяльність. Близько третини опитаних журналістів стверджують, що побоюються за власну безпеку. Більше 43% респондентів говорять про те, що отримували погрози на свою адресу.

Опитування проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" з 3 травня до 14 червня 2019 року на замовлення Центру прав людини "Zmina" за підтримки Reedom House в Україні. Всього опитано 127 журналістів.

Весь ефір програми слухайте тут

Фото Фонд "Демократичні Ініціативи" 

Останні новини
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Новини по темі
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Фізикогеограф Роман Спиця: Відновлення Каховського водосховища в початковому стані — не найкращий варіант