Як обрати якісний шоколад — 5 порад від експертки

Як обрати якісний шоколад — 5 порад від експертки

Як обрати якісний шоколад і не помилитися, в ефірі "РанокПРО" на Радіо Промінь розповіла професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Олена Сидоренко зауважила, що шоколад є одним з найпопулярніших видів ласощів, і саме те, що популярне, найбільше фальсифікується.

"До 1990-х років в Україні взагалі не використовувалися жодні рослинні замінники какао-масла в шоколаді. А зараз вони активно використовуються, як і в усьому світі. Людство почало споживати стільки шоколаду, що какао-бобів і какао-масла стало замало для його виробництва", — ділиться знаннями експертка.

Вона також дала декілька порад, як обрати якісний шоколад.

1. Не обирайте шоколад за ціною.

Експертка зазначила, що вартість какао-бобів досить висока, і саме вона визначає ціну якісного шоколаду.

"Якщо ви обираєте шоколад за ціною, треба розуміти, що не буде дешевого шоколаду. Якість шоколаду залежить від якості какао-бобів, і та країна, яка може собі дозволити витратити більше коштів на придбання какао-бобів, матиме більш якісний шоколад, — розповіла Олена Сидоренко. — Але нещодавно до нас приїжджав міжнародний партнер, німець, і йому дуже до смаку наш шоколад".

2. Звертайте увагу на назву продукту.

Олена Сидоренко розповіла, що з 1 січня 2018 року діють нові правила, які врегульовують виробництво шоколаду.

"З 1 січня 2018 року діє правило: якщо на обгортці вказано "шоколад" — то це має бути шоколад. Все інше називатиметься "кондитерська глазур", або "глазур", або "солодкий батончик" — це батончик, який не містить 25% шоколаду. Його не можна називати "шоколадним батончиком"", — зазначає професорка.

Щоправда, додає вона, серйозно контролюється це на експортованій продукції. На внутрішньому ринку виробники поки що не завжди дотримуються нових вимог.

3. Читайте склад продукту.

Олена Сидоренко зазначила, що для виробництва шоколаду можуть використовуватися замінники какао-масла, а замість шоколадних цукерок можуть продаватися так звані "пралінові", начинка у яких складається з маси горіхів та кондитерської глазурі, що значно здешевшує виробництво.

"І виробник не порушує, він про це пише. Треба читати, щоб не було замінників, щоб було написано "шоколад". На внутрішньому ринку це ще не гарантує нічого, але вже принаймні 50 на 50, хтось дотримується, а хтось ні", — пояснила професорка.

4. Якісний шоколад має танути у долоні та у роті.

Це старе правило досі працює. Добрий шоколад завжди буде танути. Але, як зазначає експертка, не будь-який продукт, що тане — це дійсно шоколад.

"Температура +32–+34 — це температура танення какао-масла. Тому справжній шоколад має танути у руках і в роті. Але нині є багато замінників какао-масла, які дуже подібні до справжнього какао-масла, і вони також можуть танути", — наголосила Олена Сидоренко.

5. Будьте обережні, купуючи шоколад із наповненням або начинкою.

Експертка пояснила, що наповнення та начинки допомагають здешевшити виробництво шоколаду, адже для створення такого продукту потрібно значно менше какао-масла — найдорожчого компонента.

"Начинки у шоколаді дуже рідко містять какао-масло, і це дозволяє знизити вартість шоколаду і принадити споживачів. Начинки у шоколаді і у шоколадних батончиках часто містять і рослинні жири, і наповнювачі, ароматизатори, барвники, зокрема штучні Е124, Е129 — це синтетичні барвники, які я б не хотіла бачити у жодній начинці, і тартразин, Е110, Е103. Але виробники тут нічого не порушують — до начинки немає таких вимог", — пояснила Олена Сидоренко. 

Слухайте розмову повністю в ефірі Радіо Промінь!

Фото pixabay.com