Ветеран Масі Найєм: парад — це про гідність, але його дійсно можна проводити в іншому форматі

Ветеран Масі Найєм: парад — це про гідність, але його дійсно можна проводити в іншому форматі

Про те, чому парад в попередньому форматі не варто проводити, та як насправді варто допомагати учасникам АТО, в ефірі Радіо Культура в програмі "Війна і мир" говорив ветеран російсько-української війни, юрист Масі Найєм.

Ведучі:

Юрій Макаров та Євген Степаненко

Заяву президента Володимира Зеленського про скасування параду громадськість переважно сприйняла критично, багато хто не погоджується з цим рішенням. Проте  учасник АТО Масі Найєм вважає, що парад у тому вигляді, в якому він був раніше, дійсно непотрібний.

"Я виходив з тієї логіки, що, якщо дійсно, парад — про гідність, то я дуже був би за адресну допомогу тим військовослужбовцям, які були важко поранені, які не мають кінцівок і вони не могли купити ці протези. І це можна купити, дійсно можна купити. І це буде адресна допомога, а не всім по тисячі гривень і ніхто не буде задоволений. Друге питання: по Петру Олексюку. Це хлопець, який підірвався на міні, пішов отримати інвалідність і в нього попросили хабара. Це про гідність? Це не про гідність", — зауважив Найєм.

Він упевнений, що про ветеранів АТО треба говорити не раз чи двічі на рік, а регулярно:

"Було б класно, якби ми ті питання, які стосуються АТО-шників, кожен день піднімали. Кожен день виховували відношення до них і через відношення до них, гідне відношення до них, піднімали б таким чином, що люди знали: о, ти служив і до тебе підкреслено уважно дивиться держава, вона піклується про тебе. Тому що це важливо дійсно".

"А не так, що ми раз на рік згадаємо про гідність, коли проводимо цей парад. А потім ті люди, на яких це було направлено, вони просто забувають про війну, про армію. І дійсно, радіють люди один день, але цілий рік немає ніякої роботи з тими людьми, які не хочуть помічати цієї війни. Тому я вважаю, що дійсно було би правильним, можливо, його проводити в іншому вигляді", — додав Масі Найєм.

Юрист зауважив, що під час минулорічних парадів в нього виникало певне питання.

"Коли я був в АТО, на промці і дивився як ідуть нові танки (на параді — ред.), а в нас стоять БТРи, вони ламаються, щось з ними відбувається. То в мене було питання: якщо цих танків немає в найгарячіший точці, то де вони є? Навіщо вони є? Так, демонстрація сили — це прекрасно, щоб Росія про це знала. Але ми маємо її демонструвати там, де ми її не демонструємо чомусь", — пояснив він.

"Мій ідеальний парад, це коли вийшли би ті, хто воював, з родинами. Стояли би по центру Хрещатика і до них би люди підходили, просто поговорити з кожним", — резюмував Масі Найєм.

Читайте також: Аргументи "за" і "проти" скасування військового параду — коментує експерт з питань екстремізму Богдан Петренко

Зазначимо, президент Володимир Зеленський анонсував проведення святкувань до Дня Незалежності "у новому форматі". Замість параду вирішили 300 млн гривень виділити українським військовим.

Весь ефір програми слухайте тут

Масі Найєм. Фото Facebook